Žilinská univerzita & Výskumný ústav dopravný: spolupráca na prenose poznatkov a technológií

  • 6. 3. 2012

[caption id="attachment_7251" align="alignright" width="300"]

Metodika UNECE na princípe multikriteriálnej analýzy

Ako Ján Bado pripomenul, VÚD v súčasnosti spracováva pre MDVRR SR úpravu metodiky UNECE na slovenské podmienky, v rámci čoho pripravuje vyhodnotenie investičných priorít v oblasti dopravnej infraštruktúry a podklad pre Operačný program – Doprava 2014 –2020. Hodnotiace kritériá sú pritom rozčlenené na:
Súbor A – Socioekonomická návratnosť investície (urgentnosť, efektívnosť nákladov, očakávané investičné náklady, úroveň dopravného dopytu, finančná realizovateľnosť)
Súbor B – Funkčnosť a koherentnosť siete (význam z hľadiska medzinárodného dopytu po osobnej a nákladnej doprave, odstránenie kritických miest, prepojenie existujúcich sietí)
Súbor C – Regionálny rozvoj a environmentálne dopady (sídelno-urbanistický rozvoj regiónov, vplyv na životné prostredie a na ekonomický rozvoj regiónu).

Ako Ján Bado záverom zhrnul, úseky diaľnic a RC v okolí Žiliny patria podľa metodiky UNECE medzi prioritne najvýznamnejšie stavby cestnej siete v SR. Diaľnica D3 pritom predstavuje dopravne najvýznamnejšie cestné prepojenie Poľska a Slovenska, rýchlostná cesta R3 druhé najvýznamnejšie. Smerom z Poľska na Slovensko a ďalej na Maďarsko a Rakúsko bol zaznamenaný významný nárast nákladnej tranzitnej dopravy. Z dopravného hľadiska považuje Bado za tri hlavné priority presun tranzitnej dopravy z mesta, budovanie diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Dubná Skala a prepojenie D1 a R1 pomocou R3 v úseku Martin – Šášovské Podhradie. Až potom má prísť na rad predĺženie R1 do Ružomberka.

Obrázky – Žilinská univerzita (1–6) a VÚD, a.s. (7–9)
1,2 – Žilinská univerzita (ŽU)
3 – Popularizačné regionálne centrum ŽU (národná kultúrna pamiatka: Uhorská kráľovská štátna hlavná reálna škola)
4 – Zaťaženie Veľká okružná: centrum
5 – Výhľad do roku 2025 – s D1 a D3
6 – Udržateľný rozvoj mesta – doprava
7 – Žilina – významný dopravný uzol
8 – Hlavné diaľničné ťahy trasované Žilinským samosprávnym krajom
9 – Priemerné dopravné zaťaženie na analyzovaných cestných ťahoch v roku 2010