Žilina sa výškovými budovami začína doťahovať na Bratislavu

  • 16. 12. 2009

Kým stavebníctvo vo vyspelejších krajinách prešlo etapou realizovania výškových objektov už pred niekoľkými desaťročiami, my sme sa pustili do ich „objavovania“ iba nedávno. Stavby, ktoré sa stali synonymom úspechu, začali ako prví stavať Američania. Jeden z prvých mrakodrapov v New Yorku – Empire State Building (443 m s anténou) – meral štyrikrát viac ako súčasná najvyššia veža SR – budova NBS postavená o 70 rokov neskôr. V ostatných rokoch začali aj u nás vyrastať stavby do výšky, čím sa odkryli nové príležitosti pre domácich i zahraničných investorov. Po Bratislave sa na Slovensku ako druhá v poradí v tomto ohľade vyznamenáva metropola Považia – Žilina.

„Keď vymýšľam stavbu ako tvar hmoty, to ako keby som komponoval hudbu, vytváral melódiu. V hlave sa mi zrodí myšlienka a treba ju nejako podchytiť, pričom je to neopakujúci sa okamih plynúceho času, kedy a prečo vznikla a vyjadruje určitý citový stav, ktorý je jedinečný,“ povedal Alexander Koban zo žilinského architektonického ateliéru KOBACH architects, ktorý vypracoval projekt tamojšieho Down Townu. Jeho súčasťou má byť pritom aj dosiaľ najvyššia budova na Slovensku – Ciss City.

Ciss City ako „downtown Považia“

Amfiteáter – optimum vďaka rôznym debneniam

Nový obytný súbor s výškovou dominantou vyrástol na mieste letného kina na Bôriku. Architekti projektu tu navrhli tri objekty. Dva osemposchodové zvlnené kvádre a jeden 22-poschodový výškový blok, ktorý so svojimi 78 metrami predstavuje ďalšiu budovu, ktorá zo žilinskej panorámy vyčnieva. Objekty sú navrhnuté ako stenové monolitické betónové skelety so stužujúcimi jadrami a doskovými bezprievlakovými stropmi. Parter výškovej budovy tvoria zvýšené poschodia, ktoré sú podopierané kruhovými stĺpmi.

Technici PERI navrhli skutočne optimálne riešenie. Na debnenie stien skeletu stavbári použili debnenie Trio 330. Ako debnenie stužujúceho jadra sa zvolilo prekladané debnenie na lávkach CB 240. Na debnenie schodísk bolo nasadené montované nosníkové debnenie Vario. Pre výťahové šachty bolo navrhnuté debnenie Trio 330 s oddebňovacími šachtovými prvkami. Stropné konštrukcie sa debnia stropným systémom Multiflex, ktorý v nižších poschodiach podopierajú stropné stojky PEP. Pri vyšších konštrukčných výškach stropnú konštrukciu podopierajú stojky Multiprop a stropné veže ST 100.

Vďaka tomu, že pôdorys každého poschodia výškovej budovy bol rozdelený na tri pracovné zábery, dosiahlo sa optimálne rozloženie pracovných kapacít. Prúdová metóda zoptimalizovala čas zhotovenia jedného poschodia a tým bolo možné dodržiavať harmonogram výstavby.

Vizualizácia a foto – Ciss City Žilina / Kobach architects a Ján Filip
1, 2 – Vizualizácia potenciálne najvyššej budovy na Slovensku Ciss City, ktorá bude súčasťou žilinského Down Town
3, 4 – Europalace vo Vlčincoch
5, 6 – komplex Amfiteáter na Bôriku