Začalo sa bienále architektúry v Benátkach

  • 31. 5. 2016

[caption id="attachment_6355" align="alignright" width="300"]Začalo sa bienále architektúry v Benátkach[/caption]

Platforma pre priaznivcov toho najlepšieho z architektúry celého sveta privítala prvých návštevníkov 28. mája 2016. 15. ročník Architecture Biennale v Benátkach s mottom „Spravodajstvo z frontu“.

Udržateľné a inovatívne

Medzinárodná prestížna prehliadka architektúry sa koná každé dva roky v nádhernom prostredí talianskych Benátok. Pätnásty ročník Architecture Biennale v Benátkach sa začal 28. mája a bude trvať do 27. novembra 2016 v duchu hesla „Spravodajstvo z frontu“ (odkazuje na rovnomennú knihu o reportéroch pôsobiacich na fronte počas I. svetovej vojny). Riaditeľom bienále je tento rok držiteľ Pritzkerovej ceny (ekvivalent Nobelovej ceny, len v architektúre), uznávaný čílsky architekt Alejandro Aravena.

Podujatie okrem prezentácií tradične doplnia aj odborné diskusie. Zastúpených je 62 krajín, ktoré budú prezentovať inovatívne témy a fenomény v architektúre a urbanizme pred zrakmi medzinárodného publika.

Schüco International KG podporuje Architecture Biennale už niekoľko rokov a tentokrát bude viditeľné v troch pavilónoch. Profesor Winfried Heusler, Senior Vice President, Global Building Excellence v Schüco, vysvetľuje: „Architecture Biennale a Schüco spolu dokonale ladia. Stretávame sa tu s mnohými medzinárodne preslávenými architektmi a využívame príležitosť na konštruktívny dialóg.“ Počas prezentačných dní sa stretne delegácia Schüco s vybranou skupinou architektov pri hľadaní nových perspektív.

Tvorba domoviny. Nemecko, cieľová krajina

Nemeckú expozíciu má pod patronátom nemecké múzeum architektúry (Deutsches Architektur Museum – DAM). Vznikla v duchu hesla „Vytváranie domoviny. Nemecko, cieľová krajina.“ Prezentácia nemohla byť aktuálnejšia. Koniec koncov, prichýlenie utečencov bolo a stále je v Nemecku aktuálnou témou. Vystavovatelia sa snažia odpovedať na otázky: aké sú výzvy, ktorým čelia obce a mestá, do ktorých prišli utečenci? Ako sa z imigrantov stanú sociálne integrovaní občania štátu? Aký prínos môže mať architektúra a urbanizmus na proces udržateľnej integrácie?

Darzanà: Dva arzenály, jedna nádoba

Turecká expozícia, ktorú tiež podporuje Schüco, nesie heslo „Darzanà: Dva arzenály, jedna nádoba“ a je vytvorená nadáciou Istanbul pre kultúru a umenie (IKSV – Istanbul Foundation for Culture and Arts). Ústrednou témou pavilónu je spoločné kultúrne dedičstvo oboch miest, Istanbulu a Benátok. Obe sú prístavné mestá v Stredomorí, ale vyvinuli sa veľmi rozdielne. Benátky sú akoby mestské múzeum; Istanbul je megacity, kde žije veľa mladých ľudí. Avšak, obe mestá spája spoločný jazyk – jazyk architektúry.

Budova ako strom – Mesto ako les

Treťou expozíciou, ktorá získala podporu Schüco, je pavilón EPEA. Ukazuje, ako môžu byť vytvorené budovy a mestá, ktoré sú užitočné pre ľudí aj prírodu. Profesor Michael Braungartem, zakladateľ a CEO spoločnosti EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency Internationale Umweltforschung GmbH) predstaví svoj koncept „od kolísky po kolísku“, ktorý vyvinul spolu s americkým architektom a dizajnérom Williamom McDonoughom, a ktorý nesie názov: „Oslava našej ľudskej stopy: Budova ako strom – Mesto ako les.“ Základným cieľom sú „zdravé“ domy a mestá. Podľa koncepcie by domy (vnímané ako stromy) a mestá (vnímané ako množina domov, teda lesy), mali čistiť vzduch a vodu. A neprodukovať žiaden odpad.

Foto: Schüco