Veľký Malý Raj medzi Čiernou Vodou a Slovenským Grobom

  • 11. 10. 2009

Bývanie v prírodnom prostredí s veľkomestom na dosah si za cieľ vytýčili developeri toľkých projektov, že sám osebe dnes už nie je ničím originálny. Teda určite nie v okolí Bratislavy, kde sa idylka akéhosi „raja na zemi“ definuje výhodnou polohou a čistým prostredím. Čím by však Malý Raj – veľký projekt pripravovaný v katastri obce Slovenský Grob – mal byť odlišný od iných sľubovaných rajov, ktorých neskrývanou ambíciou je odlákať dopyt od konkurencie?

Nová, poeticky pokrstená obytná štvrť vyrastie len 13 km od Bratislavy a 3 km od vinárskeho mestečka Pezinku – Medzi Čiernou Vodou a Slovenským Grobom. Hoci ten disponuje slušne rozvinutou občianskou či obchodnou vybavenosťou, ako aj sieťou tradičných reštauračných zariadení, Malý Raj sa po svojom dobudovaní stane v tomto zmysle absolútne sebestačný.

Nadštandard so zmyslom pre dizajn

Zakladatelia spoločnosti ISI group patria medzi majiteľov popredných talianskych firiem, ktoré sa rozhodli investovať na Slovensku (Amadori, Fortore, Baldacci, Sergio Rossi, Technogym, Infia, Macori a Medea Team). Na rozvíjaní Malého Raja participujú aj novovzniknutá Futura SK a ELLE (obe s väčšinovým podielom ISI group).

„Štúdia a vývoj projektu takéhoto rozmeru prešli rozličnými fázami, počas ktorých sme sa snažili pochopiť, aké má byť ideálne miesto pre život budúcich obyvateľov,“ vysvetľuje ISI group. „Z tohto dôvodu sa v predchádzajúcich mesiacoch realizoval projekt, na ktorom participovali profesori a študenti posledného ročníka fakulty architektúry, ktorí nám po preštudovaní riešeného územia dodali mnoho dôležitých impulzov ohľadom charakteristík a parametrov, aké by mali spĺňať miesto a moderný dom s najlepším komfortom. Aj na základe prieskumu trhu sme pripravili Test bývania, v ktorom každý môže odhaliť hlavné charakteristiky vlastného bývania.“

Taliansky developer zvolil netradičnú marketingovú stratégiu: informačnú a reklamnú kampaň k svojmu projektu spustil až po jeho vyše roka trvajúcej prípravnej fáze. Ako potvrdil, išlo jednoznačne o zámer. V októbri 2009 odštartoval jeho predaj, pričom samotná výstavba inžinierskych sietí prebieha už od apríla tohto roku. Súčasťou kampane je aj súťaž, ktorej víťaz vyžrebovaný z prvých 50 kupujúcich sa stane majiteľom rodinného domu Stilo III.

Najprv parky a ihriská, až potom domy

Malý Raj už teraz ponúka prvých 26 pozemkov rôznych typov a veľkostí, vybavených nielen prístupovou komunikáciou s osvetlením, ale aj kompletnými prípojkami na inžinierske siete (elektrina, voda, plyn, kanalizácia, optický kábel). Aktuálny stav napovedá, že ich výstavbu, ktorá odštartovala v novembri 2008, pre celú lokalitu ukončia v máji 2010. Spolu s parcelami odovzdajú do konca júna 2010 do užívania kompletnú stromovú výsadbu, trávnaté plochy, park s detským ihriskom i parkovisko pre návštevy.

Súčasne s tým sa začne realizovať občianska vybavenosť, cestné komunikácie, chodníky, verejné osvetlenie, ako aj 9 verejných parkovísk tak v rámci bytoviek, ako aj jednotlivých zón areálu. Výstavbu infraštruktúry ukončia sadovými úpravami s lavičkami a zbernými nádobami. Domy prídu na rad až potom. Ide – a to je vlastne ďalšie špecifikum projektu – o presne opačný postup, než aký uplatňuje väčšina iných developerov. Samotná rýchlosť výstavby v našich pomeroch vyráža dych: prvé byty odovzdajú klientom už v decembri 2010!

Príklon k menším formátom

Ako každý veľký projekt pozostáva aj Malý Raj z niekoľkých etáp. V prvej – menšej, ktorá vypukne v januári 2010, vznikne 13 RD v cenovom rozpätí od 105-tisíc do 220-tisíc eur vrátane DPH a 1 bytový dom s 30 jednotkami. Celá ponuka obsahuje 48 pozemkov (od 468 do 1150 m2), kde možno postaviť vlastný alebo jeden z typizovaných RD, 152 pozemkov s RD (parcely od 397 do 808 m2), s možnosťou voľby jedného z 11 typov RD postavených „na kľúč“ (od 82 do 188 m2 podlahovej plochy), 82 bytov – 24 jednoizbových (od 34 do 41 m2), 54 dvojizbových (od 48 do 58 m2) a 4 trojizbové (62 m2) a napokon 1700 m2 komerčnej plochy s výmerou od 55 do 82 m2.

Z uvedených číselných možno teda usúdiť, že developer stavil v segmente obytných domov na malometrážne bytové jednotky, pretože dnes evidentne dominuje trend príklonu k menším formátom bývania. Jeden z výsledkov viac ako ročného pôsobenia globálnej finančnej krízy na štruktúru dopytu sa konečne dostavil.

Projekt Malý Raj vo faktoch a číslach
Celková rozloha: 681 196 m2
Bytová plocha: 68 000 m2
Plocha určená na obchod a služby: 34 000 m2
Pozemky pre rodinné domy: 733
Rozloha jazera: 8 000 m2
Verejné parkoviská: 9
Detské ihriská: 5
Parky: 3
Novovysadené stromy: 800
Cyklistické trasy a chodníky: 10 km

Vizualizácie – ISI group