V súkromnom vlastníctve je až 91 % bytov

Podľa najnovších dát spoločností CMS a CBRE investície do súkromného nájomného rezidenčného sektora stúpli medziročne o 38 %. Slováci ale majú tendenciu byty vlastniť, dôvodom je aj nedostupnosť nájomných bytov.

Ekonomický rast a voľná hospodárska politika štátov CEE regiónu viedli k rastu cien bytov a rezidenčných nehnuteľností a výrazne obmedzili možnosti investovania do bývania. Inak to nie je ani na Slovensku.

Až 91 % bytov na slovensku je v súkromnom vlastníctve

Následkom je, že bývanie v podnájme je čoraz obľúbenejšou voľbou a zdá sa, že tento trend sa len tak skoro nezmení. Rezidenční developeri považujú nájomné byty za lákavú alternatívu k nehnuteľnostiam, ktoré sú určené na predaj. „Vidíme, že aktuálny spôsob bývania ľudí sa kvôli pandémii zmenil,“ hovorí Lukáš Hejduk, Head of the CMS CEE Real Estate Practice. „Preferencie investorov na realitnom trhu sa menia aj vzhľadom na to, že tiež reagujú na meniace sa očakávania samotných spotrebiteľov,“ dodáva Hejduk.

Ako potvrdzujú aj prieskumy Eurostatu, na Slovensku máme (aj z dôvodu absencie nájomných bytov) tendenciu nehnuteľnosť vlastniť. „Prieskumy hovoria jasnou rečou. Slovensko je na druhom mieste v Európskej únii v podiele bytov v osobnom vlastníctve – až 91 %. Potreba financovania prostredníctvom hypotéky, ekonomická situácia Bratislavského kraja, ale aj nedostatočná ponuka bytov, vytlačili cenu za m² za posledných 6 rokov približne na dvojnásobok,“ uvádza Ľubor Procházka, obchodný riaditeľ CBRE Slovensko. Dodáva tiež, že dostupnosť hypoték znižujú čoraz viac aj stále rastúce úrokové sadzby. Národná banka Slovenska stanovila v decembri 2021 priemernú úrokovú sadzbu na 0,9 %, pričom v júni 2022 to bolo už 1,76 % pri fixácii na 1 až 5 rokov.

O tom, že stratégie investorov prejdú zmenami, dopĺňa aj Lukáš Hejduk. „Tieto aspekty, podľa všetkého, prinesú výrazné zmeny do všetkých štátov Európy. Očakávame, že priemysel bude aj naďalej hľadať čo najlepšie spôsoby generovať príjmy tak, že kancelárske priestory prerobí na nájomné byty.”

Výška nájmov na Slovensku  je prekvapivo nízka

Experti zo spoločností CMS a CBRE predikujú, že regióny hlavných miest v CEE regióne zaznamenajú do roku 2030 výrazný nárast populácie. V porovnaní s menej urbanizovanými regiónmi budú dosahovať oveľa vyššie ekonomické výsledky. Na rozdiel od ostatných miest EÚ sa však mestá v CEE regióne, prekvapivo, stále považujú za relatívne lacné. Mesačné nájmy pri jednoizbových bytoch začínajú od 300 euro v Bukurešti, až po Varšavu, kde sa hýbu vo výške okolo 650 eur.

V Bratislave sa ceny nájmov líšia na základe veľkosti bytov a hlavne lokality. Jednoizbové byty s rozlohou 30 – 40 m2 sa pohybujú v cenových hodnotách od 400 eur za mesiac, zatiaľ čo mesačné nájmy najdrahších bytov v centre mesta s rozlohou nad 100 m2 dosahujú 2 500 eur.

Legislatívne zmeny hrajú investorom do karát

Aj napriek tomu, že legislatíva pre splnenie nových požiadaviek v rámci sektoru nájomného bývania sa neustále vyvíja, aj naďalej uprednostňuje inštitucionálnych investorov. V posledných rokoch boli zavedené špeciálne predpisy, ktoré sú pre investorov priaznivé. Na ich základe môžu využívať nájomné zmluvy na určitú aj neurčitú dobu. Zároveň, legislatíva v CEE regióne zvýhodňuje majiteľov bytov.

SF/sk