V Čunove sa začne s výstavbou komplexu Danubia Park

  • 18. 5. 2009

Bratislavská pohraničná mestská časť Čunovo rozkladajúca sa na pravom brehu Dunaja je veľkým lákadlom pre nadšencov športu, prírody, turistiky, ale aj kultúry. V jej katastri sa nachádza napríklad areál vodných športov, ktorý je súčasťou vodného diela Gabčíkovo na Dunaji. No Čunovo a jeho okolie sa zároveň považuje za skutočnú prírodnú oázu – v tesnej blízkosti hlavného mesta sa nachádza takmer nedotknutý lužný les a vodné štrkoviská zaradené do vysokého stupňa ochrany vôd. V samotnej oblasti Hrušovskej zdrže hniezdi a zimuje vyše 70-tisíc vtákov rozličných druhov. A do tretice, Čunovo disponuje atraktívnou geografickou polohou aj v stredoeurópskom meradle: leží totiž neďaleko hraníc s Maďarskom a Rakúskom, priamo na vodnej magistrále Dunaj-Mohan-Rýn.

Víťazom duelu Danubia Invest

Všetky tieto faktory viedli k myšlienke zrealizovať v tejto lokalite projekt Danubia Park – supermoderné stredisko medzinárodného športu, rekreácie a cestovného ruchu, ktoré by radikálnom spôsobom obohatilo už existujúci areál vodných športov o nové atrakcie a modernú infraštruktúru a skultivovalo krajinu. Navyše by slúžilo nielen obyvateľom regiónu, ale aj priľahlých oblastí okolitých štátov a vrcholovým športovcom z celého sveta. Na jeho realizácii spolupracuje Čunovo s investorom – spoločnosťou Danubia Invest už od roku 2005.

V apríli pred piatimi rokmi vyhlásila Vodohospodárska výstavba, š. p. verejnú obchodnú súťaž na prenájom nevyužívaných pozemkov na brehu Hrušovskej zdrže v katastri Čunova a obce Hamuliakovo na päťdesiat rokov. Keďže sa neprihlásili žiadni domáci záujemcovia, projekt sa posunul do medzinárodnej súťaže a prenájom sa predĺžil na 99 rokov. Zo záverečného duelu s HB Reavis Development vyšla víťazne spoločnosť Danubia Invest, ktorej stopercentným vlastníkom je developerská skupina Danubia Holding.

Atraktívna a ľahko dostupná lokalita

Navyše si návštevníci dunajského parku budú môcť zvoliť ubytovanie podľa vlastných predstáv. Hotely, penzióny, rekreačné apartmány či samostatné bungalovy ponúknu celkovú kapacitu až 1 200 lôžok. Turisti uprednostňujúci viac prírodu ako luxus určite využijú kemping pri rieke. Obrovskému komplexu bude dominovať promenáda s početnými reštauráciami, kaviarňami, bufetmi a obchodíkmi.

Výstavba celého komplexu je rozplánovaná do troch etáp. V úvodnej sa po terénnych úpravách pristúpi k budovaniu technickej infraštruktúry. V ďalších dvoch fázach by sa mali realizovať konkrétne objekty budúceho komplexu, ktoré sa budú dávať do užívania verejnosti hneď po dobudovaní. Pôvodne sa predpokladalo, že Danubia Park nadobudne svoju definitívnu podobu v roku 2014. Dnes je už viac ako pravdepodobné, že ani termín ukončenia sa nevyhne oddialeniu. Potvrdila to aj Katarína Bednárová: „Vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu nemôžeme posunutie termínu ukončenia výstavby úplne vylúčiť.“ Zástupkyňa spoločnosti Danubia Invest zároveň uviedla, že investície spoločnosti na výstavbu Danubia Parku sa odhadujú na 289 miliónov eur.

Vizualizácie – Danubia Invest