Trhlina medzi ponukou a dopytom po kanceláriách sa zväčšuje

  • 7. 1. 2009

[caption id="attachment_9476" align="alignright" width="300"]

Priemyselné parky sa nesťažujú

Diametrálne rozdielna situácia prevláda, paradoxne, v sektore priemyselných parkov. Už po troch kvartáloch roku 2008 dosiahli prenájmy logistických priestorov rekordnú hranicu, dokonca presiahli aj celkový minuloročný objem. Developeri mamutích administratívnych komplexov môžu pri nasledujúcom čísle len blednúť závisťou: v bratislavskom regióne klesla miera neobsadenosti pod hranicu neuveriteľných 5 percent!

Túto optimistickú bilanciu si v danom prípade možno podľa CBRE do istej miery vysvetliť aj tým, že Slovensko sa vďaka svojej strategickej polohe stalo pre distribučné centrá viacerých nadnárodných spoločností ako C&A, Takko či Whirlpool doslovným magnetom. Názorným príkladom môže byť Senec Logistics Centre, ktorého developer – realitná skupina Goodman nedávno podpísal nájomné zmluvy so spoločnosťami Hopi a Gebrueder Weiss v zastúpení pre firmy Whirlpool, Fiege a Logwin.

Netreba zabúdať ani na ďalšie významné odlišnosti, akými sú stabilne vysoký dopyt alebo skutočnosť, že v danom období neboli dokončené žiadne nové špekulatívne priemyselné nehnuteľnosti. Podľa vedúceho oddelenia priemyselných parkov CBRE Petra Jánošiho možno vzhľadom na posledný vývoj na finančných trhoch a trhoch s nehnuteľnosťami očakávať prechod z doteraz prevažujúcich špekulatívnych developmentov na developmenty šité na mieru konkrétnych zákazníkov a s výrazne nižšou mierou rizika. V neposlednom rade sa však pod spomínané úspechy priemyselných parkov podpisuje aj často vyzdvihovaný slovenský daňový systém či ústretový prístup samosprávy.

Graf a vizualizácie – CBRE / J&T