Tento rok má pribudnúť skoro 73-tisíc kancelárskych štvorcov

  • 16. 2. 2012

[caption id="attachment_7290" align="alignright" width="300"] Napriek tomu, že celkový vývoj v oblasti výstavby sa oproti predchádzajúcim rokom evidentne oslabil, súčasná aktivita ostáva naďalej viditeľná. Dokopy 72 800 m2 kancelárskych priestorov v procese výstavby, ktoré koncom roka 2011 CBRE zaznamenala, bude podľa predpokladov dokončených už tento rok. Ide vlastne o rovnaký objemom priestorov, aký sa podľa vtedajších informácií začal budovať v rokoch 2010 až 2011.

Aký trend sa dá do budúcna predpokladať? Nižšia ponuka nových kancelárskych priestorov urýchli postupné doobsadenie v súčasnosti voľných priestorov, čo možno podľa reportu najviac očakávať pri kancelárskych priestoroch zaradených do triedy A. „Naopak, pri starších budovách môže byť tento vyšší podiel neobsadených priestorov nevýhodou, čo sa môže následne premietnuť miernym nárastom cien za prenájom,“ usudzuje Oliver Galata z oddelenia kancelárskych priestorov CBRE.

Vo všeobecnosti platí, že dnes sa veľa nájomcov snaží buď predĺžiť si už existujúce nájomné zmluvy, alebo si volia krátkodobé riešenia vo forme dočasného rozšírenia priestoru. Experti z CBRE, ale rovnako aj z iných realitno-poradenských spoločností, sa preto domnievajú, že práve tieto typy transakcií si v roku 2012 upevnia svoj stabilný podiel medzi lízingovými aktivitami na bratislavskom kancelárskom trhu.

„Uplynulý rok sa niesol v znamení konsolidácie, keď sa slovenský realitný trh vyčistil a zostali len veľkí hráči. Stal sa bezpečným prístavom investícií, keď zaznamenal zdravý rast,“ skonštatoval na záver výkonný riaditeľ CBRE Tomáš Hegeduš. SR môže v roku 2012 podľa neho očakávať zvýšený záujem investorov, ktorí sa popri obchodných centrách zamerajú predovšetkým na kvalitné kancelárske budovy.

Zdroj – Kharisma
Ilustračná vizualizácia – Bischoff & Compagnons (EcoPoint Office Center Košice)
Grafy – CBRE
1) Výkonnosť bratislavského kancelárskeho trhu (nájomná aktivita, nová ponuka, miera neobsadenosti)
2) Rast celkovej ponuky kancelárií v Bratislave
3) Výsledky bratislavských kancelárskych obvodov v roku 2011