Svetová kríza – traumatizujúci faktor či šanca pre Slovensko?

  • 13. 1. 2009

[caption id="attachment_9456" align="alignright" width="300"]

Slovensko favoritom v negatívnom zmysle

Hoci bol objem transakcií v Poľsku o 42 percent nižší ako v roku 2007, zostáva stále vyšší ako v roku 2004. Podstatný pokles investičných aktivít tu zavinilo zníženie úverovej schopnosti bánk – väčšina z nich koncom roka požičiavanie peňazí dokonca prerušila, čo mnohých investorov prinútilo stiahnuť sa z trhu.

Pokiaľ ide o Maďarsko, objem investícií sa tu vlani vyšplhal na zhruba 407 miliónov eur. Oproti obvyklej ročnej hodnote obchodovania, ktorá sa pohybovala vo výške jednej miliardy eur, to znamená prepad. Podľa C&W sa na ňom podpísala znížená úverová schopnosť bánk, ktorá „prakticky odčerpala likviditu z trhu“.

„Je pravdepodobné, že investori zameriavajúci sa na príležitosti budú tento rok na trhu dominovať a získajú primárnu nehnuteľnosť s vyšším výnosom. Okrem toho sledujú možnosti získania financií za primeraných podmienok, čo by malo nastať v priebehu roka 2009,“ predpokladá vedúci investičného tímu C&W v Budapešti Charles Taylor.

V priebehu roku 2008 dosiahol objem investícií v troch relevantných sektoroch (kancelárske budovy, nákupné centrá / maloobchod, priemysel / logistika) v Česku výšku okolo 850 miliónov eur. „V roku 2009 sa v ČR objavia nové typy investorov do nehnuteľností. Trhu budú na strane kupujúcich dominovať fondy príležitostné, ktoré nevyhľadávajú vysoké riziko a sústredia sa skôr na rozvinutejšie trhy,“ prognózuje vývoj James Chapman, vedúci investičného oddelenia C&W pre ČR a SR.

Situácia na Slovensku nie je výrazne odlišná, skôr naopak: v roku 2008 bol celkový objem investícií v troch hlavných sektoroch približne 119 miliónov eur, čo znamená najväčší – až 60-percentný pokles zo všetkých stredoeurópskych krajín. V dôsledku zvýšenej opatrnosti zahraničných kupujúcich klesol v sledovanom období výrazne aj počet veľkých investičných transakcií. Takmer polovicu tohto objemu vytvorili fondy v zahraničnom vlastníctve, no sídliace na území republiky.

Skloňovať sa bude rok 2009

C&W je uznávaným lídrom globálnych prieskumov v odbore nehnuteľností so širokou škálou vlastných, pravidelne zverejňovaných správ. Podceňovať jeho výstupy by bolo síce strategickou chybou, otázka znie ale trochu inak: čo konkrétne a môžu jednotlivé krajiny vôbec niečo podniknúť, aby sa vyhli trendu, ktorý ich bez milosti a výnimky strháva z okrajových prúdov do hlavného riečiska krízy? Odpoveď na ňu sa pokúsi nájsť najbližšie diskusné stretnutie internetového časopisu Stavebné fórum.sk nazvané Svetová kríza = príležitosť pre Slovensko, ktoré sa uskutoční v utorok 20. januára 2009 v konferenčnej sále bratislavského hotela Art Hotel William.

Podujatie, ktoré sa tematicky zameria na zhodnotenie podnikateľského prostredia na Slovensku v roku 2008 a jeho vyhliadky na rok 2009, prieskum o dopadoch krízy na našu ekonomiku, prijatie eura ako stabilizujúceho prvku v čase recesie, možnosti investovania v zmenených podmienkach a na sprísnenú politiku bánk ako nový faktor realitného podnikania, obohatia svojou aktívnou účasťou Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska, Martin Šuster z Národnej banky Slovenska, Ján Tóth z Klubu ekonomických analytikov, zástupca Inštitútu pre finančnú politiku, ako aj Tomáš Osuský z firmy Ernst & Young, ktorá nedávno zhotovila analýzu dopadu krízy na slovenské i nadnárodné spoločnosti.

Objemy realitných investícií v roku 2008

Sektor POĽSKO (v mil.) ČESKO (v mil.) MAĎARSKO (v mil.) SLOVENSKO (v mil.)
Kancelárie 1.074 € 481 € 349 € 85 €
Nákupné centrá/maloobchod 429 € 207 € 21 € 21 €
Priemysel/logistika 138 € 145 € 37 € 13 €
Ostatné 106 € - - -
Spolu 1.747 € 833 € 407 € 119 €

Zdroj: Cushman & Wakefield

Ilustračná snímka – J&T