Štrukturálne fondy nie sú strašiak, ale jedinečná príležitosť

  • 2. 10. 2008

[caption id="attachment_9711" align="alignright" width="300"]Príležitosť ekonomicky pozdvihnúť zaostávajúce regióny a dostať ich na úroveň vyspelých nefunguje sama od seba – treba chcieť, no najmä vedieť sa jej chopiť. Diskusné stretnutie preukázalo vlastnú zmysluplnosť predovšetkým v tom, že pootvorilo okno svetlu lepšieho chápania napohľad zložitej problematiky, okolo ktorej vládne zatiaľ mnoho nejasností a teoretizovania. Transparentnosť postupu pri využívaní štrukturálnych fondov a hlbšia informovanosť investorov zaujímajúcich sa o veľké projekty v slabších regiónoch napĺňa praktickým obsahom samotné tézy európskej filozofie solidarity. A je nad jedinú pochybnosť, že na spoločnom výsledku získajú nielen podnikatelia, ale najmä obyvatelia, región i štát, ktorý si takto ušetrí prostriedky na iné, rovnako dôležité účely.

Trochu teórie nezaškodí

V programovom období 2007 až 2013 sa budú strategické ciele európskej regionálnej politiky presadzovať cez Európsky fond regionálneho rozvoja na zníženie regionálnych rozdielov a Európsky sociálny fond na modernizáciu vzdelávania a podporu zamestnanosti. Z pôvodne štyroch dnes teda fungujú už iba dva štrukturálne fondy – tzv. eurofondy, ktoré v súčinnosti s Kohéznym fondom zriadeným pre nadčasové projekty v oblasti infraštruktúry, životného prostredia a transeurópskych dopravných sietí podporujú program vyrovnávania medziregionálnych disproporcií.

Peňazí na ne však neubudlo – práve naopak. Kým na obdobie 2000 až 2006 bolo na všetky štyri štrukturálne fondy vyčlenených spolu 195 miliárd eur, rozpočet nového programového obdobia 2007 až 2013 sa už vyšplhal na 277,703 miliárd. Programové obdobie trvá spravidla sedem rokov, momentálne prebiehajúce ohraničujú roky 2007 až 2013. V uplynulom – tzv. skrátenom období (2004–2006) malo Slovensko zo štrukturálnych fondov k dispozícii 1,05 miliárd eur, na roky 2007 až 2013 ich dostane už 7,68 miliárd. Platí princíp, že vyčlenené prostriedky za daný rok sa dajú čerpať ešte 24 mesiacov po jeho skončení, takže posledné europeniaze zo skrátenej periódy si treba „vyzdvihnúť“ do konca roka 2008.

Aktuálne programové obdobie (2007–2013) má ohľadom financovania zo štrukturálnych fondov zakotvené tri ťažiskové ciele:

1. Konvergencia – platí pre regióny, ktorých HDP na obyvateľa je menší ako 75% priemerného HDP v EÚ (v prípade SR celé jej územie s výnimkou Bratislavského kraja).
2. Regionálna konkurencieschopnosť a zamestnanosť – regióny, ktoré nie sú v cieľovej kategórii Konvergencia (v prípade SR Bratislavský kraj).
3. Európska územná spolupráca – zameraný na posilnenie cezhraničnej, nadnárodnej a medziregionálnej spolupráce.

Obrázky – Andrej Kližan