Strecha ako prostriedok i dejisko návratu zelene do mesta

  • 21. 6. 2011

[caption id="attachment_7563" align="alignright" width="300"] Isteže, realizácia úplne funkčnej zelenej záhrady, ktorá by plnila všetky funkcie – od okrasnej, ozdravujúcej až po ekonomickú – si vyžaduje aktívnu spoluprácu všetkých: architektov, investorov, výrobcov i dodávateľov stavebných materiálov. Icopal má, ako jeho zástupca potvrdil, ambíciu nadviazať užšiu spoluprácu s architektonickou obcou a presvedčiť ju o význame zelených striech v rozvoji mestskej architektúry. Spoločnosť však rovnako plánuje osloviť popri odbornej aj laickú verejnosť. „Máme záujem predstaviť bežnému občanovi všetky pozitíva zelených striech a vysvetliť verejnosti, prečo ponúkajú viac ako klasické strešné krytiny,“ zdôrazňuje Miroslav Petrech.

V západných krajinách vnímajú ľudia zelené strechy, najmä kvôli ich ekologickému aspektu, nanajvýš pozitívne. V Nemecku, Rakúsku aj v Austrálii možno objaviť celé sídliská s takto riešenými domami. U nás nemajú stále dostatok dôvery, pretože sa považujú za nie veľmi typický spôsob zastrešenia. Napriek tomu stavu si postupne nachádzajú cestu k architektom, ale aj k bežným ľuďom. „Ľudia na Slovensku sa vegetačných striech kvôli nedostatočnej osvete stále obávajú. Verím, že ak spoznajú výhody, ktoré prinášajú, začnú im dôverovať. A tie zatienia aj zvýšené náklady na ich realizáciu, ktoré sa im v priebehu niekoľkých rokov vrátia,“ hovorí Rastislav Šmehyl, technicko-obchodný zástupca Icopal.

Kus oázy lepšie vynikne na plochom zastrešení

Zelenú strechu možno realizovať na plochej i šikmej streche. Pri jej vyššom sklone je však nevyhnutné dostatočne zabezpečiť vegetačnú vrstvu, aby nedošlo k jej zosuvu. Z tohto hľadiska sú na šikmé strechy vhodnejšie trávnaté porasty či machy. Naopak, pri plochej streche sú možnosti výberu vegetácie širšie, pretože tá môže slúžiť aj ako záhrada. Na výber tej správnej treba prihliadať už na začiatku výstavby, pri voľbe spôsobu využívania zelenej strechy. Pri uprednostnení vegetácie na starostlivosť nenáročnej je vhodný extenzívny, pri stromoch, kríkoch či záhradke zase intenzívny typ zelene. V procese navrhovania plochých vegetačných striech netreba zabúdať ani na zakomponovanie závlahového systému.

Od spôsobu využívania zelenej strechy závisí aj voľba vhodného typu hydroizolácie. Skupina Icopal ponúka riešenia pre jedno- alebo dvojvrstvový systém. V obidvoch prípadoch je dôležitá odolnosť hydroizolácie voči prerastaniu koreňov a jej vyvedenie minimálne 150 mm nad povrch substrátu a dôkladné zaizolovanie prestupov. Navyše musí hydroizolácia spĺňať požiadavku znášania zvýšenej záťaže. Pri stavbe domu s trendovou plochou strechou vzniká teda príležitosť dať jej úplne nový, originálny charakter. Kus oázy na nej vynikne nesporne lepšie.

Ďalšie prednosti vegetačných striech podľa Icopalu

  • prispievajú k zdravej klíme a k zlepšovaniu mikroklímy
  • podporujú kvalitu ovzdušia produkciou kyslíka
  • regulujú teplotu a vlhkosť vzduchu
  • filtrujú emisie z ovzdušia a pohlcujú oxid uhličitý
  • podieľajú sa na zvyšovaní úspor energie, pretože môžu znížiť prestup tepla z vnútorného prostredia
  • tepelno-akumulačná schopnosť substrátu zabraňuje v letných mesiacoch prehrievaniu interiéru a pomáha vytvárať v dome príjemnú teplotu
  • tepelno-izolačné či zvukovo-izolačné vlastnosti
  • vegetácia eliminuje nepriaznivý vplyv dopadajúceho UV žiarenia na izoláciu strechy, čím sa predlžuje životnosť strešnej konštrukcie
  • vegetačná strecha spomaľuje odtekanie zrážkovej vody

Skupina Icopal podporujúca ekologickú a modernú architektúru je lídrom vo výrobe hydroizolácií v Európe i vo svete s vyše 160-ročnou minulosťou. Má výrobné závody v Európe a v Severnej Amerike, ktoré dodávajú kompletný sortiment výrobkov pre ploché i šikmé strechy, strešné záhrady a spodné stavby. Na Slovensku zastrešuje značky Icopal a Vedag, ktorú získala akvizíciou. Nehľadiac na to sa klientom venujú naďalej dva samostatné tímy predajcov. Skupina nadviazala na úspechy štúrovského výrobného závodu JCP Izolácie, známeho vďaka vyše 30-ročnej tradícii vo výrobe asfaltových hydroizolačných a strešných materiálov, ktorý sa v júli 2000 stal súčasťou skupiny Icopal.

Zdroj: Key Communications
Ilustračné foto – Icopal, a. s.