Slovenské hotelierstvo prechádza na vyšší level

  • 14. 9. 2008

[caption id="attachment_9764" align="alignright" width="300"]Podľa legislatívy musí každé ubytovacie zariadenie splniť klasifikačné znaky pre zaradenie do príslušnej kategórie. V závislosti od druhu, rozsahu a úrovne služieb sa môže ocitnúť v jednej z piatich tried, ktoré pri hoteloch a penziónoch identifikuje osvedčený systém hviezdičiek. Hotely nižších tried * a ** poskytujú jednoduchý typ ubytovania pre menej náročných, hotely*** dobrý ubytovací štandard a hotely**** zasa vyšší komfort s veľmi dobrým vybavením a vysokou kvalitou služieb. Takéto zaradenie už nie je ani u nás ničím nezvyčajným – dosiahli ho napríklad bratislavské hotely Crowne Plaza, Danube, Devín, Radisson SAS Carlton, Holiday Inn, alebo Permon Podbanské, Grand Jasná a mnohé ďalšie.

Maximálny počet – päť hviezdičiek predstavuje už nadštandardný hotel s najvyššou kvalitou vybavenia a služieb. Fakt, že Slovensko dodnes takéto zariadenie nemá, je tak trochu unikátny (pokiaľ neberieme do úvahy momentálne asi najdrahší bratislavský hotel butikového typu Arcadia***** neďaleko Michalskej brány, ktorý v zreštaurovanej budove s renesančnými arkádami vlani zriadila rakúska hotelová sieť Vienna International Hotels and Resorts). Odkázať tento nelichotivý stav do minulosti a zároveň sa uchádzať o titul „prvej slovenskej lastovičky“ plánuje v bratislavskom administratívno-obchodnom centre Eurovea medzinárodná developerská skupina Ballymore Properties, ktorá tu stavia ďalší prírastok z luxusnej hotelovej siete Sheraton, no najnovšie aj slovenská J&T Real Estate – a to hneď s dvoma projektmi: Kempinski Hotel River Park v Bratislave a Grand Hotel Kempinski na Štrbskom Plese. Komu toto prvenstvo nakoniec pripadne, ukážu možno najbližšie mesiace.

Trochu vlaňajšej štatistiky

Rezort hospodárstva evidoval v roku 2007 na Slovensku celkovo 149 207 lôžok v 3 182 ubytovacích zariadeniach. Najväčšou ubytovacou kapacitou disponovali hotely, motely a botely s celkovým počtom 58 907 lôžok a po nich ostatné hromadné ubytovacie zariadenia (35 295), penzióny (21 453), turistické ubytovne (20 675), chatové osady (7 379) a penzióny (5 498 lôžok). Najviac – 971 bolo vlani u nás ostatných hromadných ubytovacích zariadení, potom penziónov (671), hotelov, motelov a botelov (578), privátov (507), turistických ubytovní (387) a chatových osád (77). Najväčší priemerný počet lôžok na jedno zariadenie mali hotely, motely a botely (101,9), najnižší priváty (10,8).

Obrázky – J&T Real Estate:
1, 2, – Hotel Crowne Plaza, Bratislava
3, 4 – Grand Hotel Kempinski, Štrbské Pleso
5 – Kempinski Hotel River Park, Bratislava
6 – Hotel Grand Jasná