Skanska vs Devín: po ústretových gestách azda príde aj na Viladomy

  • 5. 2. 2009

[caption id="attachment_9385" align="alignright" width="300"]

Developer: Kolaudujeme začiatkom roka 2011

Dopad svetovej finančnej a realitnej krízy na realizáciu projektu Viladomy developer nepotvrdil ani nepoprel. Na niektoré otázky súvisiace s touto kauzou, ako aj s konečnou verziou kompromisu so starostkou (samosprávou) Devína odpovedala pre Stavebné fórum.sk priamo Magdaléna Dobišová, vedúca oddelenia komunikácie skupiny Skanska v SR.

Občianski aktivisti i devínska samospráva zdôvodňovali svoje postoje tvrdením, že im nejde o úplné zmarenie projektu, ale len o to, aby investor rešpektoval územný plán.

Územný plán, na základe ktorého sme dostali územné rozhodnutie, bol na výstavbu maximálne štvorposchodových obytných budov. S tým, že sa neskôr zmenil, sa predsa nedá operovať. To máte ako keby sa hral futbalový zápas a po prvom polčase niekto povie, že sa pokračuje podľa iných pravidiel a prvá polovica neplatí. A čo ak si obec zmení počas výstavby územný plán znova?

V akom štádiu sa nachádza príprava projektu a na ktoré etapy boli už vydané stavebné povolenia?

Máme už právoplatné povolenia na vodovodné, kanalizačné, plynové a elektrické siete. Takisto nám bolo vydané stavebné povolenie na prvú a druhú etapu Viladomov, ktoré je v odvolacom konaní.

Spoločnosť viackrát menila projekt, no Devín požaduje zníženie podlažnosti aj pri prvých dvoch etapách výstavby. Plánuje Skanska mestskej časti vyhovieť, alebo prichádzajú do úvahy iné zmeny projektu?

Po októbrovom stretnutí nášho generálneho riaditeľa, pani starostky a poslancov sa uskutočnili ďalšie – medzi zástupcami devínskeho stavebného úradu a vedením i architektmi spoločnosti Skanska Reality. Naďalej pracujeme s celým projektom Viladomov, čiže so všetkými jeho etapami. Snažíme sa nájsť kompromis medzi ekonomickou prijateľnosťou, ekologickou a energetickou zaujímavosťou a požiadavkami Devína. V každom prípade chceme ponúknuť našim novým klientom vysoko štandardné bývanie za zaujímavé ceny.

Kedy očakávate spustenie a ukončenie výstavby?

Predpokladáme, že práce sa naplno rozbehnú začiatkom druhého kvartálu 2009 (apríl) a kolaudácia oboch etáp prebehne začiatkom roka 2011. Rezervovaných máme už do 30 percent bytov.

Doslov: Vznikol varovný precedens

V Devíne nejde iba o Viladomy – začína sa tam toho mlieť viac: obletovaná obec registruje tlak na ďalšie investičné zámery. Ak nerátame novú individuálnu výstavbu, obnovy starších rodinných domov, zrekonštruovaný hotel Hradná brána či Jazdecký klub Devín, plánov je viac než dosť. Na futbalovom štadióne sa pripravuje výstavba bytových domov, v rámci projektu Zelené terasy sa má vyše 14 hektárov kopca nad Devínom premeniť na bývanie pre najnáročnejších s hektárovými pozemkami a luxusnými rodinnými domami. Prvá etapa sľubuje 3– a 4-podlažné bytovky s približne 100 bytmi a 16 radových rodinných domov.

Kauza Viladomy však priniesla nielen Bratislave, ale celému Slovensku varovný precedens: po prvýkrát spochybnila tézu, že občianske petície – aj keď motivované principiálnymi postojmi – konajú v konečnom dôsledku vždy na prospech väčšiny. Zamotaný spor, v ktorom si zákonnosť postupu v územnom a stavebnom konaní každý vysvetľuje po svojom, a z neho sa odvíjajúca špirála ustavičných ultimát, ústupkov či kompromisov môže ďalších záujemcov o investovanie či bývanie v tejto lokalite natoľko znechutiť, že už nielen realizácia Viladomov, ale perspektíva rozvoja celej mestskej časti odíde do stratena.

A to je presne to, čo Devínčania v tejto chvíli nepotrebujú. Samozrejme, pokiaľ nechcú do konca života chodiť za väčšími nákupmi do Devínskej Novej Vsi. Slabo rozvinutá občianska vybavenosť má totiž v Devíne jednoduché vysvetlenie: sotva 900 obyvateľov neznamená pre veľké obchodné reťazce „dôvod“.

Vizualizácie – Skanska Reality SK