Severovýchodný Balkán prahne po zahraničných investíciách

  • 28. 5. 2009

Ďalšie z diskusných stretnutí internetového časopisu Stavebné fórum.sk, ktoré sa v bratislavskom Art Hoteli William uskutočnilo 27. 5. 2009 pod názvom Medzi obchodnými spoločnosťami je v Rumunsku najviac rozšírená forma s.r.o. (SRL) a potom v prípade poisťovní či bánk a.s. (SA). Založenie firmy v Rumunsku je podľa nej pomerne jednoduchý proces – Rumuni nepoznajú živnostenský list ani register. U nich založená „eseročka“ musí preukázať základné imanie najmenej 200 RON. Nevyhnutná v tejto krajine je rezervácia názvu aspoň 30 dní vopred a pečiatka – ako Ftorková doslova povedala – „Bez pečiatky v Rumunsku neexistujete“. Časté sú pritom daňové kontroly.

Priemerná mzda v Rumunsku predstavuje 1 693 RON, v Bukurešti to je 1 839 RON. Zamestnanec má 2-týždňovú výpovednú lehotu, ak mu dáva výpoveď zamestnávateľ, trvá jeden mesiac. Sadzba DPH je 19 %, znížená na 9 % je v prípade kníh, liekov a zdravotných pomôcok a na 5 % pri nehnuteľnostiach určených na bývanie vrátane pozemku. Rovná daň zo zisku je 16 % alebo 3 % z celého obratu. DPH sa tu vracia, ale Ftorková upozornila, že kvôli kríze to trvá pol až trištvrte roka.

Accace je pôvodne slovenská poradenská spoločnosť. Medzinárodným firmám v regióne strednej a východnej Európy (CEE) poskytuje služby v oblasti daňového poradenstva, vedenia mzdovej agendy, finančného účtovníctva a založenia firmy v 10 krajinách CEE, kde dnes pôsobí (Belehrad, Bratislava, Bukurešť, Budapešť, Kyjev, Ľubľana, Praha, Sofia, Záhreb, Varšava) a zamestnáva vyše 120 odborníkov v oblasti účtovníctva, miezd, daní, IT a korporátnych služieb.

Hlavní partneri diskusného stretnutia: ASP, a.s. a bnt – Sovova Chudáčková & Partner, s.r.o.

Graf č. 1 – Vývoj rastu HDP Bulharska a EÚ
Graf č. 2 – Nezamestnanosť v Bulharsku postupne klesá a je pod priemerom EÚ-27
Graf č. 3 – Svetová hospodárska kríza a Bulharsko