Salone del mobile – Milano 2009: Existujú hranice dizajnu?

  • 4. 5. 2009

Myslím si úprimne, že nie… Rok čo rok sa o tom možno presvedčiť na milánskom veľtrhu nábytku. Aj tentoraz vyštartovali architekti, realizátori, dizajnéri a ostatní, čo majú aspoň niečo do činenia s dizajnom, priamo do centra diania na SALONE DEL MOBILE – MILANO 2009 (22. – 27. apríla). Po vzlietnutí z Bratislavy a jeden a pol hodinovom lete nízkorozpočtovou leteckou spoločnosťou sa zrazu ocitáme v „inom“ svete. Už cestou však s kolegami a známymi vymýšľame ten najvýhodnejší itinerár, aby sa stihlo všetko. To sa aj tak nestihne, lebo pri naozaj opulentnej ponuke sa to časovo jednoducho nedá. Presviedča nás o tom hneď na milánskom letisku „tučný“ program všetkých akcií v bulletine Interni. Kde začať?

Fascinujúca hra svetla, skla a farieb

Po rýchlom ubytovaní neďaleko centra mierime teda do showroomov firiem, resp. priestorov obchodov, kaviarní, hotelov označených logom výstavy. V Artemide (výrobca svetelnej techniky) na via Manzoni vítajú „zelenou“ inštaláciou perspexové podsvietené vertikálne panely z akrylátového skla, zavesené stropné so spotmi a na podlahe kvetináče s rastlinkami. V zadnej časti zasa pútajú organické tvary svietidiel od Rossa Lovegrovea. Tie možno, samozrejme typovo iné, vidieť aj u „susedov oproti“ v Sawaya&Moroni. Už klasická celoplošne presvetlená stena s meniacimi sa ostrými a sýtymi farbami vytvára skutočne tú správnu atmosféru na vnímanie všetkých dizajnérskych kúskov od Haniho Rashida (fascinujúci luster zo sklenených prvkov) až po „hadidovský“ stôl od Zahy Hadid.

Susedný obchodný dom Armani Casa je akoby z inej planéty. Nie, stále sme však na Zemi, v Miláne… Predovšetkým jeho nočné farebné nasvietenie pripomína vesmírny koráb. Pokračujeme v Driade, kde hneď pri vstupe osloví v tmavom „tuneli“ dômyselne nasvetlená sklená nádhera váz od Bořeka Šípeka. Perfektná inštalácia celého priestoru je naozaj nevšedným zážitkom. V malom patiu v strede priestoru si ho vychutnávame v nových kresielkach a stoličkách Ring z recyklovateľného plastu od Philippa Starcka. Efektná prehliadka toho „naj“ uzavrie prvý deň pri obdive sklenej krásy lustrov z muránskeho skla – La Murina.

8

Vytekajúce sklo, boxer i robotka

Po únavnom, ale pozitívnom celodennom zážitku sa pomaly pripravujeme na záver „milánskej misie“. Na posledný deň sme si nechali ešte obhliadku Zóny Tortona. Tu v zmiešanej obytno-obchodno-priemyselnej časti sa vystavujú možno „menšie“ kúsky, no nie čo sa týka kvality dizajnu. V bývalých výrobných priestoroch vystavujú svoje produkty jednak firmy, jednak dizajnéri. Od „vytekajúceho“ skla ako lampy, nadizajnovaných kobercov od Toma Dixona pre Rug Company, porcelánových reproduktorov v tvare psa – boxera od Sander Muldera až po chodiacu robotku – sličnú slečnu ponúkajúcu na podnose kávu…

Centrom Zóny Tortona je tzv. Superstudio, kde prebehlo aj vyhodnotenie súťaže Young Designer Talent 2009. Tým sa na tento rok stal taliansky dizajnér Luca Nichetto, ktorý je známy predovšetkým svojimi inovatívnymi projektmi, ako sú lampa O – Space, sedačka The fool on the Hill, karafa Titan a kolekcia doplnkov la tavolaMirage.

Ešte posledný nádych dizajnom totálne nabitého vzduchu a nastupujeme do lietadla neuvedeného nízkorozpočtového prepravcu, aby sme sa dostali do Bratislavy. Tu je vzduch nabitý síce niečím iným, ale ten zážitok nám nikto nezoberie a odporučil by som ho všetkým. Preto neváhajte a už teraz si rezervujte hotel a letenku do Milána na rok 2010. Ciao!

Autor je architekt pôsobiaci v ateliéri dizajnu Art of Skin.

Foto – autor

  1. Svietidlá od Rossa Lovegrovea (Artemide)
  2. Stôl od Zahy Hadid (Sawaya&Moroni)
  3. Sklené vázy od Bořeka Šípeka (Driade)
  4. Kresielka a stoličky od Philippa Starcka (Driade)
  5. Billboard (ZónaTortona)
  6. Kvetinová fasáda (ZónaTortona)
  7. Reproduktory v tvare psa (ZónaTortona)
  8. Robotka Dionisos (ZónaTortona)