Rotujúce mrakodrapy – nástup éry dynamickej architektúry

  • 12. 8. 2008

[caption id="attachment_9839" align="alignright" width="300"]Zatiaľ čo prvých 20 poschodí pohltia administratívne priestory, na nasledujúcich 15-tich rozvinie svoju vlajku šesťhviezdičkový hotel. Ďalších 35 poschodí bude patriť luxusným apartmánom ušitým zákazníkom na mieru. A tie sú na doterajšie pomery naozaj rozľahlé – od 124 m2 až po penthousy s výmerami takmer 1 000 m2 vrátane osobitného parkovacieho miesta priamo v apartmáne! Najvyšších 10 poschodí obsadia najbohatší z najbohatších – majitelia obrovských víl, ktorí dostanú k dispozícii plavecký bazén vo vnútorných priestoroch a otvorenú záhradu. Svoje limuzíny si budú môcť vyviezť superrýchlym nákladným výťahom a zaparkovať ich rovno pri vchode do svojho luxusného obydlia.

Medzi jednotlivými poschodiami spustia do prevádzky dovedna 79 veterných turbín a časť strechy pokryjú slnečné batérie, takže obyvatelia budú získavať energiu z prírodných zdrojov – slnka a vetra. Povšimnutiahodný je aj ďalší fakt. Stavba budúcnosti v meste budúcnosti si vyžiada iba 600 robotníkov na mieste montáže a okolo 80 technikov na stavenisku. Len na porovnanie: do podobného projektu realizovaného klasickými metódami by muselo byť zapojených najmenej 2 000 pracovníkov.

Výstavba prvého rotujúceho mrakodrapu sveta odštartuje koncom tohto roka a ukončiť by ju mali v decembri 2010. Rotating Tower Technologie Company patriaca pod Dynamic Architecture Group sa nesťažuje – s rezerváciami nemá už teraz najmenší problém.

Najluxusnejší obytný dom v Rusku

Stavbu na rovnakom princípe pripravuje v ruskej metropole medzinárodná spoločnosť MIRAX GROUP Company so sídlom v Moskve. Rotujúca veža sa vypne až do 400-metrovej výšky, pričom na 70 poschodiach ponúkne celkovú plochu 110 000 m2. Na spodných – fixných podlažiach nájdu svoje miesto obchody a kancelárie. Vyššie – rotujúce podlažia sú vyhradené pre luxusné apartmány a penthousy.

Projekt sa nachádza v pokročilom štádiu plánovania a koordinácie prípravných prác. Začiatok výstavby je určený na koniec tohto leta. Prví obyvatelia by sa mali do veže nasťahovať niekedy v polovici roku 2011. Očakáva sa, že investícia do tejto najluxusnejšej obytnej budovy v Ruskej federácii si vyžiada približne 400 miliónov dolárov.