Rok 2009 bude pre hotely strednej a východnej Európy kritický

  • 27. 5. 2009

Kríza sa predbežne nechystá na odchod a po občasných závanoch nesmelého optimizmu vychádza najavo, že išlo len o súčasť „taktiky“ neumožniť pochopenie pravidiel, akými sa riadi. Po kancelárskom, rezidenčnom a logistickom neobchádza ani segment hotelový, ktorého prepojenosť s realitným a turistickým rezortom mu už aj tak dosť špecifickú pozíciu ešte viac komplikuje. Stredná a východná Európa je azda jediným regiónom starého sveta, ktorý navzdory pokračujúcim tlakom svetovej ekonomickej recesie developeri celkom nezatratili a naďalej v ňom vidia príležitosť na rozohranie svojich investičných zámerov. Hoci po rokoch razantnej expanzie došlo aj tu k prudkému spomaleniu ekonomického rastu, dlhodobo nastavené prognózy mu vo väčšine predpovedajú podstatne vyšší rast HDP než v západnej časti kontinentu.

Napriek prepadu záujem pretrváva

V Bratislave, Budapešti a v Prahe sa v porovnaní s 1. štvrťrokom 2008 (Bratislava: –25,8 % Budapešť: –24,1 % Praha: –22,9 %) úroveň využitia hotelov v 1. štvrťroku 2009 prepadla o viac ako 20 percent! Oproti rovnakému obdobiu minulého roka klesol počet cestujúcich na bratislavskom letisku až o 30 percent! Sťažujú si aj pražskí hotelieri, ktorí hovoria o značnom poklese počtu turistov z Veľkej Británie a USA. V porovnávaných hlavných mestách regiónu CEE obsadenosť hotelov v 1. štvrťroku 2009 najväčšmi poklesla v Bukurešti, a to o 26,4 percenta. Okrem toho klesla v metropolách za dané obdobie aj priemerná denná sadzba (ADR). Jej najvýraznejší prepad zaznamenali v sledovanom období vo Varšave a Bukurešti (–21,6 % a –23,6 %), kde v porovnaní s eurom či americkým dolárom miestne meny výrazne stratili na hodnote.

Adrian Flück, analytik CB Richard Ellis Hotely v Prahe, zdôraznil: „Počet hostí v hoteloch ustavične klesá. Obchodní cestujúci aj turisti sú zároveň oveľa citlivejší na ceny. Rovnako však ponuka hotelov v mestách strednej a východnej Európy neustále rastie, takže pokles obsadenosti a priemernej dennej sadzby (ADR) nie je z tohto pohľadu žiadnym prekvapením.“

CB Richard Ellis Hotels

Spoločnosť CBRE Hotels špecializovaná na stredoeurópske a východoeurópske trhy poskytuje odborné rady na komplexné projekty v rýchlych časových termínoch a na profesionálnej úrovni. Jej dynamické znalosti zabezpečujú medzinárodný prístup ku kapitálovým trhom, investorom a príležitostiam po celom svete. Služby CBRE Hotels v rámci investičného poradenstva zahrňujú výber a zoznámenie s operátormi, rozvoj a výstavbu plánovaných hotelov a v neposlednom rade vždy potrebné oceňovanie existujúcich a plánovaných projektov. K jej činnosti patrí aj poskytovanie potrebných služieb súvisiacich s predajom a nákupom hotelových realít.

Ilustračné foto – J&T
Graf – CBRE