Recyklovať, reparovať, rešpektovať… dnes viac než aktuálne

  • 29. 9. 2009

Toto výsostne naliehavé motto si zvolili v Slovenskom centre dizajnu a začiatkom leta oslovili profesionálov i študentov, aby na jeho konci „pozbierali úrodu“. Od 9. 9. do 11. 10. sa v bratislavskom Výstavnom a informačnom bode SATELIT koná výstava prác na už spomenutú tému, kurátorsky pripravená triom Daša Dúbravová, Katarína Hubová a Adriena Pekárová. 35 profesionálov a študentov stredných a vysokých škôl pristúpilo v rámci dizajnérskej kreativity k životnému prostrediu šetrne, vytvoriac nové objekty zo „starých vecí“.

Dať znova „do obehu“

Niektoré predmety a veci takto akoby získali svoj „druhý život“ – opätovne sa dostali do obehu. Tento síce nie nový, no vždy zaujímavý motív znova a znova zarezonuje a „vyprovokuje“ k ďalším dizajnérskym tvorivým počinom. Staré elektrokomponenty z počítačov, stavebný odpad – polyuretánové izolačné rúrky, nevratné sklenené fľaše, vybité neónové trubice, časti starého nábytku a nefunkčných vodoinštalácií alebo kostry dáždnikov či haldy vynosených tričiek a šiat – to sú pôvodné materiály, ktoré „ožili“ do novej dizajnovej podoby a funkcie.

Tak vznikla aj šatová a nohavicová „mozaika“ – z malých kúskov pozošívaná pestrofarebná garderóba (autorka Michaela Bednárová). Dá sa vybrať aj z množstva nábytkových a svetelných kusov, ktoré vznikli spojením do rôznych tvarov – tak ako svietidlo z 90. rokov (kombinácia vodo- a elektroinštalatérskych komponentov) od Martina Kubinu zo ŠÚV J. Vydru v Bratislave. Ak máte staré dáždniky, nevyhadzujte ich – Jana Nováková z TU Košice vám z nich spraví nočné lampy (konštrukciu tvorí kostra dáždnikov, ktorá je obalená tkaninou).

Zo starého nové

To, že sa dá k životnému prostrediu pristupovať skutočne šetrne aj v dizajnérskej tvorbe, nám ukazujú všetci vystavujúci v SATELITE. Zaujímavé, provokujúce, vtipné a prekvapujúce výsledky ich tvorby si zaslúžia obdiv a úctu. Je naozaj dobré, že sa v súčasnom rýchlom a stresom poznačenom svete myslí aj na to, kde a ako žijeme. A dávanie dizajnových „druhých životov“ starým veciam je tiež jedným z riešení. Navyše na úrovni. Netreba preto váhať: re-dizajn vám váš „starý“ interiér určite oživí!

Foto – autor
1 – Lampa z 90. rokov
2 – Nočné lampy
3 – Počítač ako lampa
4 – Svetelný objekt
5 – Neonid
6 – Barová skrinka
7 – Hardvérová bižu
8 – Strangerties: staré kravaty