Realitným fondom sa v Bratislave darí

  • 16. 3. 2016

[caption id="attachment_6440" align="alignright" width="300"]Realitným fondom sa v Bratislave darí[/caption]

Z celkového prenájmu kancelárskych priestorov v minulom roku v Bratislave (pozn.: vyše 220 – tisíc m2 podľa Bratislava Research Forum) takmer desatinu zmlúv uzatvoril realitný fond Heitman. Jeden z najväčších majiteľov kancelárskych priestorov v Bratislave prenajal vlani vyše 22-tisíc m2, čo je o sedemtisíc viac než za rok 2014. Heitman vlastní prémiové administratívne budovy v Bratislave Aupark Tower a BBC5, BBC4, BBC3 a CEOP.

„Záujem spoločností o prenájom kvalitných priestorov v najvyhľadávanejšej lokalite bratislavského Ružinova v minulom roku prudko vzrástol. Potvrdil sa tak trend oživenia slovenskej ekonomiky, ktorý sa začal ešte v roku 2014 a vyústil do expanzií nájomcov. Rovnako začiatok 2016 sa nesie v podobnom trende. Za pozitívnymi výsledkami možno vidieť tvrdú prácu bratislavského tímu Heitman, ktorý neustále flexibilne reaguje na požiadavky klientov. V tomto roku bude pre majiteľov administratívnych budov kľúčové udržať vysoký štandard priestorov a služieb a zároveň klientom ponúknuť pridanú hodnotu vo všetkých oblastiach,“ povedala Lucia Šimeková, manažérka lízingu Heitman v Bratislave.

Z celkového objemu lízingových kontraktov v budovách Heitman až 55 % podpísali noví klienti. Existujúci nájomníci svoje kancelárie z dôvodu nárastu biznisu aj zamestnancov rozšírili vlani o takmer 10–tisíc štvorcových metrov. „Najviac priestoru si vlani prenajali IT firmy, ktoré rastú a hľadajú kvalitnejšie priestory pre svoj rozvoj. IT firmy vyhľadávajú administratívne budovy s podobne zameranými spoločnosťami, ako je napríklad BBC5. V našich budovách sa tak postupne tvoria prirodzené IT huby a synergie, ktoré vznikajú pri zdieľaní budovy,“ dodala Lucia Šimeková.

Množstvo IT spoločností v Heitman budove BBC5 bolo jedným z dôvodov výberu miesta pre svoju kanceláriu aj pre úspešnú slovenskú IT spoločnosť Resco. „Pri hľadaní nového miesta pre náš rastúci tím rozhodla v prospech budovy BBC5 okrem množstva IT firiem aj atraktívna lokalita s výbornou dopravnou dostupnosťou, vysokým štandardom priestorov a množstvom služieb v komplexe aj okolí. Rozhodujúcim faktorom bol aj ústretový a profesionálny prístup tímu Heitman,“ uviedol Eduard Kirchner, partner zo spoločnosti Resco, ktorá je globálnym lídrom vo vývoji mobilných riešení.

Spoločnosť je známa neformálnou pracovnou atmosférou, ktorá sa odráža aj v riešení kancelárskych priestorov. Budovy spoločnosti Heitman zrkadlia potreby nájomníkov a kancelárske pôdorysy sú zväčša navrhované ako kombinácia open space priestorov a uzavretých kancelárií, ktoré umožňujú manažérom súkromie. V open space sú zase pre zamestnancov k dispozícii špeciálne uzatvorené priestory na súkromnú komunikáciu, relax či štúdium.

Firmy si čoraz viac uvedomujú, aké dôležité je vyvážené prostredie pre pohodu zamestnancov: „Výhodou kancelárií v BBC5 je, že sú presvetlené prirodzeným svetlom a ponúkajú panoramatický výhľad. To ešte viac umocňuje kreatívnu atmosféru na pracovisku, ktorá pozitívne vplýva na výsledky našej práce,“ prezradil Eduard Kirchner.

Prenájom kancelárskych priestorov v budovách Heitman v roku 2015:

Aupark Tower:

  • obsadenosť budovy vzrástla z 90 % na 100 %
  • noví nájomníci sú napríklad Biogen a Signature Financial

BBC5:

  • obsadenosť budovy vzrástla z 80 % na 97 %
  • noví nájomníci sú napríklad ING Bank N.V., AutoVision Slovakia a Resco

CEOP:

  • obsadenosť vzrástla zo 68 % na 90 %
  • medzi nových nájomníkov patrí napríklad Neudoerfler