Realitný november 2010: Menšie projekty prihrali komunálne voľby

  • 2. 12. 2010

[caption id="attachment_7904" align="alignright" width="300"]Realitný november 2010: Menšie projekty prihrali komunálne voľby[/caption]

Jedenásty mesiac v roku nebýva periódou mimoriadneho rozkvetu. Stavebná činnosť ide po prvých mrazoch do útlmu, čomu sa štatisticky hovorí „zohľadnenie sezónnych vplyvov“, a príchod prevratných zmien či zásadných obratov k lepšiemu očakávajú tí, čo sa živia realitami, až po magickom Novom roku. Lenže fakty nepustia. Ako uvádza správa audítorskej a poradenskej spoločnosti TPA Horwath mapujúcej trhy strednej a východnej Európy, slovenská ekonomika sa síce zotavuje, no významní zahraniční investori sa na tunajší trh zatiaľ nehrnú, čo má potvrdzovať aj skutočnosť, že od roku 2009 sa tu neodohrala žiadna veľká transakcia.

Navzdory výsledkom najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú v spolupráci s KPMG Slovensko, Ipsos Tambor a Zväzom stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) pripravila spoločnosť CEEC Research, sa tu niečo deje. Opätovný rast sektora na úrovni 4,6 %, ktorý domáce stavebné firmy očakávajú až v roku 2012, bol zrejme už teraz dostatočne silným motívom na to, aby medzinárodná spoločnosť PM Group poskytujúca služby v oblasti riadenia stavieb, architektonicko-projekčných činností a technického poradenstva otvorila v rámci svojej zahraničnej expanzie nové pobočky na Slovensku i v Česku.

Bratislavské ľady: žeby sa konečne pohli?

To, že realitná kríza sa tvári, ako keby sa jej chcelo z hlavného mesta pomaly preč, by mohli naznačovať i najnovšie správy o pripravovaných rezidenčných projektoch. Napríklad v bratislavskom Starom Meste – pozdĺž Mýtnej smerom k Radlinského ulici – má na mieste práve rozoberanej tabakovej továrne vzniknúť administratívno-obytný súbor jednej 6-poschodovej a troch 7-poschodových budov. Momentálne má investor RM-Invest v rukách zatiaľ iba povolenie o odstránení stavby, o stavebné povolenie ešte nepožiadal.

Novomestskú mestskú časť v lokalite Podhorský pás pre zmenu obohatí viacúčelový polyfunkčný komplex Tatra Residence, ktorý tu chce v rokoch 2011 až 2016 postaviť za 20 miliónov eur rovnomenná firma. Dominantnými funkciami tu majú byť obchod, administratíva a bývanie. V 1. etape vznikne objekt Služieb Tatra Billing, v 2. obytná časť a napokon obchodné centrum na 8 nadzemných a 2 podzemných podlažiach.

Nemožno nespomenúť ani najväčšiu úverovú transakciu na slovenskom realitnom trhu od začiatku krízy (2008) zvestujúcu, že ľady v bankovníctve sa konečne pohli. Immocap Group, ktorý stavia v Bratislave multifunkčný komplex Centrál, uzavrel zmluvu o financovaní vo výške 110 miliónov eur. Projekt podporilo konzorcium bánk (VÚB banka a rakúske banky Raiffeisen Landesbank Oberösterreich AG a Hypo Noe Gruppe Bank AG) pod vedením slovenskej Tatra banky.

Košice sa investíciami doťahujú na metropolu

A opäť sa aj v predposlednom mesiaci roka zviditeľnila východoslovenská metropola, kde má spoločnosť IQS na ploche 6,3-tisíc m2 za 5 miliónov eur do 2 rokov postaviť 6-podlažný polyfunkčný objekt. Ponuka pre záujemcov o prenajímanie administratívy dosahuje takmer 3 000 m2, kým nájomcovia komerčných prevádzok sa podelia o vyše 600 m2. To ale nie je všetko, čo sa Košíc týka.

O svoje zaslúžené miesto pod košickým slnkom sa hlási aj projekt ekologického a nízkoenergetického administratívneho komplexu EcoPoint Office Center. Ten vyvolal na medzinárodnom veľtrhu Exporeal v Mníchove takú pozornosť, že si odtiaľ odniesol striebornú Pečať trvalo udržateľnej výstavby. A čím vlastne tento nápad za takmer 30 miliónov nadchol? „Je to prvá stavba svojho druhu na Slovensku. Pri výstavbe uplatníme moderné, progresívne technológie ako kúrenie a chladenie pomocou aktivácie betónového jadra v stropoch,“ uviedol do obrazu zástupca bratislavského investora EcoPoint Rastislav Badalík.

No a do tretice ďalší dôkaz, že Košice majú počtom investícií ambíciu pomaly sa doťahovať na Bratislavu. Na pôvodne mestských pozemkoch plánuje postaviť polyfunkčný dom s minimálne 40 bytmi spoločnosť HLG Stav. Komplex moderných budov dotvorí parková výsadba, ktorá na mieste dnešných schátralých objektov obopne pamiatkovo chránenú kaplnku sv. Floriána. „Spolu s rozvojom T-Systems Slovakia zveľadíme aj okolie administratívneho centra Cassovar, voľne prístupné všetkým občanom i návštevníkom Košíc,“ prisľúbil generálny riaditeľ T-Systems Slovakia Jozef Ondáš.

Pod Tatrami v kurze kotolne na biomasu

November 2010 prial aj kotolniam na spaľovanie biomasy. Jednu takúto spustila do testovacej prevádzky na liptovskomikulášskom sídlisku Podbreziny investorská spoločnosť LMT zaoberajúca sa tepelným hospodárstvom na území mesta. „Teplo z biomasy bude tvoriť tretinu jeho celkovej produkcie. Vychádzajúc zo súčasných cien, priemerná štvorčlenná rodina ročne na spotrebe ušetrí 35 eur,“ ubezpečil Miroslav Pajchl zo skupiny Cofely.

Poponáhľala sa aj Dalkia Poprad, ktorá stihla v meste pod Tatrami sprevádzkovať prvý kotol na biomasu v podobe drevných peliet. Ten by mal postupne nahradiť zhruba polovicu spotreby zemného plynu. „Pre Popradčanov je to významný deň, ktorý znamená spustenie využívania biomasy s vplyvom na životné prostredie,“ uviedol regionálny riaditeľ Dalkia pre východné Slovensko Ľuboš Kertész. Firma sa netají zámerom transformovať na biomasu aj ďalšie popradské kotolne. Ako však zdôraznila, na to, aby sa tieto investície premietli aj do cien za teplo, by musela prerobiť aspoň 30 % kotolní, ktorých v tomto meste prevádzkuje 54.

Zdrojom príležitostí voľby do samospráv

Keďže dominantnou novembrovou udalosťou boli komunálne voľby, funkcionári miestnych samospráv uchádzajúci sa o rovnaký džob v ďalšom volebnom období priam kypeli záujmom o zveľaďovanie sídiel formou menších projektov. Niet pochýb, že z príležitostí prihratých komunálnou sférou mali v duchu hesla „Aj malé ryby sú ryby“ najviac radosti krízou postihnuté stavebné firmy. Nepriamo o tom vypovedá aj výber z početnej série agentúrnych správ príslušnej kategórie.

Mesto Vysoké Tatry vsadilo na architektúru bývania v modernom horskom štýle, a tak vyhlásilo užšiu súťaž na výstavbu päťpodlažných bytoviek Breza a Borovica v Tatranskej Lomnici za 2,43 mil. eur bez DPH. ● Združenie firiem Scorp Michalovce a Eurovia SK Košice stavebne upraví sídliskové plochy v Michalovciach za 1,5 mil. eur vrátane DPH. ● Nitriansky Inpek zrekonštruuje cesty III. triedy Pozba – Dedinka v okrese Nové Zámky za 1,17 mil. eur bez DPH. Obstarávateľ (NSK) zdôvodnil výber dodávateľa rokovacím konaním bez zverejnenia zosuvom časti komunikácie po nadmerných zrážkach a následných povodniach. ● Mesto Poprad odovzdalo do užívania zrevitalizované novovytvorené Námestie sv. Cyrila a Metoda na sídlisku Juh, ktoré zaujme atypickým riešením lavičiek v strede obnoveného priestoru. ● Dva mosty v Zámostí v rámci rekonštrukcie cesty I. triedy na území obce Nemecká obnoví za 1,89 mil. eur bez DPH Združenie Alpine 293 zastúpené bratislavskou spoločnosťou Alpine Slovakia. ● Nitrianske Pravno v okrese Prievidza zrevitalizuje svoje námestie ako ozajstné centrum obce spájajúce obchod s objektmi služieb, obecného úradu a pošty. ÚVO už hľadá prostredníctvom užšej súťaže investora na stavebné práce. ● Zrevitalizované centrum za asi 500-tisíc eur otvorili v Plaveckom Štvrtku v okrese Malacky starosta Ivan Slezák a predseda BSK Pavol Frešo. ● V Bánovciach nad Bebravou má vyrásť bytovka so 60 nájomnými bytmi. Mesto formou užšej súťaže hľadá firmu, ktorá ju nielen postaví, ale vypracuje aj žiadosti na získanie úveru zo ŠFRB a dotácie z MVRR SR.

Z výstavby diaľnic politická aréna?

„Historicky“ prvý nulový prírastok kancelárií v Bratislave! Takto dopadla kvartálna štatistika Bratislava Research Forum (Cushman & Wakefield, CB Richard Ellis, Colliers International), podľa ktorej sa ku koncu tretieho štvrťroka 2010 ich celková ponuka (Office Stock) v hlavnom meste oproti predchádzajúcim kvartálom nezmenila a udržala sa na úrovni číslo 1,369 miliónov m2. Rovnako vyznel pomer kancelárskej plochy v štandarde A (vyše 60%) voči štandardu B (necelých 40%). Tento fakt BRF vysvetľuje tým, že v sledovanom období nedošlo k dokončeniu žiadnych nových kancelárskych priestorov (Office Supply). Úvodzovky nad „historicky“ majú pritom svoje opodstatnenie: takto okomentovaný údaj je platný len odvtedy, čo združenie monitoruje kancelársky trh v metropole Slovenska.

A na záver trochu politiky. Skutočnosť, že vláda presunula rozhodnutie o výstavbe diaľnice pri Žiline medzi Hričovským Podhradím a Dubnou skalou na Koaličnú radu, rozhnevala okrem iných aj žilinskú pobočku Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK). Z výstavby diaľnic, ktorá by mala byť predmetom ekonomickej odbornej diskusie, sa podľa nej stáva politická aréna. „Predsa nie je normálne, aby o takýchto veciach rozhodovala Koaličná rada. Potom sa pýtam, načo tu máme vládu,“ nenechal šéf predstavenstva SOPK v Žiline Dušan Haluška terajšiemu vládnucemu štvorlístku nič dlžný.

Ilustračné foto – MsÚ Martin