REAL ESTATE MARKET 2015, konferencia internetového časopisu Stavebné fórum

  • 14. 10. 2015

[caption id="attachment_6596" align="alignright" width="300"]REAL ESTATE MARKET 2015, konferencia internetového časopisu Stavebné fórum[/caption]

Tradičná jesenná konferencia internetového časopisu Stavebné fórum.sk, Real Estate Market 2015, sa uskutoční už 5.novembra 2015 v bratislavskom Austria Trend Hoteli.

Tento ročník sa uskutoční pod záštitou a taktiež i za aktívnej účasti Ingrid Konrad, hlavnej architektky Bratislavy. Jej čestným hosťom bude riaditeľ odboru plánovania mesta Viedne, Thomas Madreiter. Vzhľadom k jeho účasti a predpokladaným účastníkom z rakúska, bude konferencia simultánne tlmočená do nemeckého jazyka.

Celodenný program konferencie je rozdelený do štyroch diskusných panelov. V prvom sa bankári a ekonomickí experti, mimo iných aj hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová či analytik NBS Mikuláš Cár, budú zamýšľať nad makroekonomickým stavom slovenskej ekonomiky a ich dopadom na realitný biznis. Vzhľadom k výnimočne pozitívnemu hospodárskemu vývoji SR a s ním korešpondujúcou dobrou kondíciou trhu sa dá očakávať, že vyznenie tejto časti programu bude predovšetkým optimistické.

To pravdepodobne nebude platiť v paneli nasledujúcom, ktorý sa bude venovať realitnej legislatíve, či daniam. V centre pozornosti je aktuálne niekoľko právnych noriem, napríklad nový stavebný zákon, ktorý – vzhľadom k aktuálnemu stavu prejednávania – drží realitný biznis v neistote. Nemenej zaujímavý je i pripravovaný zákon o poplatku za rozvoj, ktorý podľa niektorých citeľne zvýši cenu nehnuteľností. Panel, ktorým účastníkov prevedú Soňa Hanková z Ernst & Young), Tatiana Prokopová zo Squire Patton Bogs a Peter Ďanovský z TPA Horwath prinesie i prehľad ďalších legislatívnych a daňových noviniek, na ktoré sa trh musí pripraviť.

Tradične najsledovanejšou býva na konferenciách Stavebného fóra.sk problematika rezidenčných nehnuteľností. Bytový panel venovaný nie len samotnej výstavbe, ale aj jej vzťahu k verejnému priestoru povedie Filip Žoldák, majiteľ realitne kancelárie Herrys. Sekundovať mu budú napr. Boris Hrbáň (imagine development) a Michal Šourek (MS architekti).

V ešte širšej mierke sa developmentu, výstavbe a mestskému urbanizmu bude venovať panel vedený hlavnou architektkou Bratislavy, Ingrid Konrad. Aktuálne o celosvetovo živej problematike Smart Cities a jej dopadoch na realizované investičné zámery budú s hlavnou architektkou rozoberať páni Madreiter (mesto Viedeň) a Petrovič (imagine development).

Viac informácií o programe i prihlasovací formulár nájdete na: http://www.stavebne-forum.sk/slovensko2015.