RE/MAX štartuje testovanie znalostí svojich maklérov

  • 21. 7. 2010

[caption id="attachment_8161" align="alignright" width="300"] RE/MAX Slovakia, ktorý sám seba považuje za lídra na realitnom trhu, deklaruje vedomie zodpovednosti za úroveň profesie realitného makléra a poskytovaného servisu klientom na Slovensku. Aj to bol dôvod, prečo sa v spolupráci s Českou společností pro jakost rozhodol zmeniť zabehnuté pravidlá na domácom realitnom trhu a podporil vznik prvej nezávislej certifikácie maklérov podľa medzinárodných noriem ISO. „Na našom realitnom trhu ponúka mnoho realitných kancelárií určitú formu vzdelávania a certifikácie pre svojich maklérov. Dodnes však neexistovalo pre klientov žiadne medzinárodné objektívne meradlo, ktoré by oddelilo kvalitných maklérov od nekvalitných a bolo regulované štátom,“ konštatuje CEO a prezident RE/MAX ČR a SR David Krajný.

RE/MAX Slovakia tak konečne pristúpil k zavádzaniu zmien do vlastných interných štruktúr, ktorých poslaním je prispieť k objektívnej orientácii zákazníka a poskytnúť záruku najvyššej odbornosti realitného makléra a kvality poskytovaného servisu. Ako nedávno zdôraznil jeho regionálny riaditeľ Richard Churý, najlepší držitelia Certifikátu CRM ISO budú môcť využívať výhody jeho platnosti vo všetkých štátoch EÚ. V rámci siete RE/MAX sa zároveň môže stať – vďaka svojej verejnej dostupnosti – súčasťou kariérneho rastu akéhokoľvek makléra v SR.

EN 15733 iba ako dobrovoľný kompas pre realitky?

Ako sme už naznačili, paralelných iniciatív na dosiahnutie toho istého cieľa existuje viacero. Napríklad Slovenský ústav technickej normalizácie (SÚTN) vydal európsku normu, ktorá stanovuje požiadavky na poskytovanie služieb realitných maklérov. Ako však dodáva, norma je dobrovoľná, čo prakticky znamená, že realitné kancelárie sa ňou môžu a nemusia riadiť. Podľa predsedu predstavenstva Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ľubomíra Kardoša reguluje tie oblasti, ktoré dosiaľ pokrýval etický kódex NARKS.

Najtvrdším orieškom súčasnosti, a to sa týka rovnako práce realitného makléra, je pohotová orientácia v trhových cenách nehnuteľností a schopnosť predvídať vývoj, ktorý sa vyznačuje vysokou mierou nevyspytateľnosti. Ako nedávno skonštatoval analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák, pokiaľ sa nestane nič nepredvídané – napríklad druhá fáza krízy, ceny našich nehnuteľností na bývanie majú už svoje dno za sebou. Potenciál ich rýchlejšieho rastu vidí zas Mikuláš Cár z NBS v postupnej konvergencii k priemerným cenám v starých členských krajinách EÚ, kde možno v najbližšom období podľa neho očakávať mierne rastúci trend.

Norma EN 15733, ktorá sa rodila pod záštitou Európskej komisie pre unifikáciu štyri roky, jasne definuje práva a povinnosti maklérov i zákazníkov, stanovuje všeobecné záväzky medzi nimi, ako aj štruktúru a obsahy zmlúv. Otázny, ak nie sporný je však pri nej princíp dobrovoľnosti a v neposlednom rade tiež perspektíva zosúladenia záväzných kritérií na pôsobenie realitných kancelárií medzi obidvoma iniciatívami, ktorých zlúčenie v budúcnosti by bolo viac ako žiaduce.

Ilustračné obrázky – RE/MAX a archív