Račany Bianco v Bratislave – keď je architektúra dobrá ako víno

  • 7. 12. 2009

Nie, nepýtame sa, aké víno by ste si najradšej dali, aj keď s tradičným mokom to nepochybne súvisí. Nový obytný súbor Račany Bianco sa nachádza na (zatiaľ) malebných južných vinárskych svahoch v bratislavskej Rači. Nedávno skolaudované objekty A – D, v druhej etape potom zvyšné E – F, ktorých dokončenie sa očakáva v krátkom časovom horizonte – do marca 2009, tak poskytnú na pozemku s rozlohou 18 180 m2 a zastavanou plochou 4 190 m2 dokopy 21 190 m2 úžitkovej plochy bytov, garáží a občianskej vybavenosti.

Schodiskové komunikačné priestory s výťahom sú radené z vnútrobloku. Radenie bytov je priečne, čím sú ich okná (presklené steny) na oboch pozdĺžnych fasádach, tak ako aj loggie. Veľkostne sú definované ako dvojizbové – 50 m2 resp. trojizbové – 90 m2. Mezonety majú výmeru 110 resp. 160 m2. Zaujímavým sa zdá pomer terasy s rozlohou 120 m2 k menšiemu mezonetu. Inak v letných mesiacoch to potom môže vyzerať na dočasné presťahovanie sa na terasu ponúkajúcu veľkorysý priestor a naozaj skvelý výhľad. Možnosť vytvoriť akési predzáhradky bola aj na streche predsadenej občianskej vybavenosti (bloky A a B) – no byty na prvom poschodí nakoniec zostali len s loggiami. Architekti to definovali ako „príliš veľké riziko na slovenské pomery“.

Račany Bianco alias „Račianske biele“ tak potvrdzuje, že aj slovenská architektúra môže byť dobrá „ako víno“. Čistá, ľahká, bez zbytočných konzervantov. Taká, že po jej konzumácii nebude nikoho bolieť hlava. Takže autori by boli určite aj dobrí vinári…

Foto (Račany Bianco ) – autor

1 – biele panelové „rámy“
2 – peší prechod a priehľad medzi blokmi
3 – zalomenie urbanistickej figúry
4 – detail kotviacej platne (uchytenie panela)
5 – bloky C-D
6 – mezonet s terasou
7 – mezonet s terasou (možné výhľady)