ProLogis a PointPark Properties: z labyrintu krízy každý po vlastnej značke

  • 5. 11. 2009

Tvrdenie, že segment priemyselných a logistických nehnuteľností je voči dopadom recesie najimúnnejší, už stihli neraz zrelativizovať kolísajúce štatistiky a na nich postavené závery prieskumov poradenských spoločností. Rast miery neobsadenosti a pokles novo začatých projektov sa stal aktuálnym strašiakom azda všetkých realitných developerov bez výnimky. A predsa, ako ukazuje aj príklad spoločností ProLogis či PointPark Properties, váha tých, čo veria v objaviteľnosť východu z krízového labyrintu, nie je zanedbateľná.

ProLogis – jeden z popredných poskytovateľov distribučných nehnuteľností – podpísal v uplynulých dňoch zmluvu s dopravnou a zasielateľskou firmou Euro Freight Logistics poskytujúcou široké spektrum logistických služieb vrátane skladovania a distribúcie. Kontrakt obnáša prenájom ďalších 5 400 m2 skladovacích priestorov v ProLogis Parku situovanom vo východnej časti mesta Sochaczew, priamo pri diaľnici E30 (Varšava – Berlín) a zhruba 50 km západne od centra poľskej metropoly.

Na zozname klientov renomované spoločnosti

Ďalší popredný medzinárodný developer a prevádzkovateľ moderných logistických parkov – spoločnosť PointPark Propereties (donedávna vystupujúca pod názvom Pinnacle svoje prekrstenie odôvodnila zmenou stratégie a potrebou zvýšenia povedomia svojich aktív a jednoznačnej identifikácie na paneurópskej úrovni) – sa pri hľadaní východu z krízového labyrintu naproti tomu vydal po úplne inej, presne opačnej značke. A dosiahol to, o čom iní iba snívajú: investičný úver na prefinancovanie výstavby distribučnej haly 5 v PointPark Bratislava v Lozorne. Úverový rámec vo výške 11,5 milióna eur poskytla VÚB banka. Hala s rozlohou 28-tisíc m2 už slúži nájomcovi – spoločnosti Möbelix, z ktorej tento predajca nábytku zásobuje predajné siete krajín strednej Európy.

„Získanie úveru v období, ktoré charakterizuje viac zdržanlivé správanie sa bánk pri financovaní nehnuteľností, vnímame ako úspech a potvrdenie kvality projektu. Sme jednou z mála spoločností, ktoré napriek všeobecne ťažšej hospodárskej situácii naďalej budujú svoje parky. Hala 5 pre Möbelix je pokračovaním výstavby logistického parku PointPark Bratislava, do rozširovania ktorého hodlá spoločnosť investovať ďalších takmer 100 miliónov eur,“ povedal Peter Bečár, managing director spoločnosti PointPark Properties pre SR. Ako nedávno v rozhovore pre náš internetový časopis povedal generálny riaditeľ PointPark Properties Ian Worboys, development je o kontrole rizík, nie o naháňaní sa za štvorcovými metrami.

Investícia šitá na mieru konkrétneho nájomcu

Vysvetlenie, ako sa práve v týchto časoch niečo také podarilo, najlepšie a bez dohadov podá ten, kto úver poskytol: „VÚB banka veľmi dôsledne vyhodnocuje všetky projekty a žiadateľov o financovanie. Pokiaľ ide o kvalitný projekt, ktorý je navyše, ako to bolo aj v tomto prípade, šitý na mieru konkrétneho nájomcu, radi ho finančne podporíme. K nášmu rozhodnutiu vstúpiť do projektu nepochybne prispelo viacero faktorov, medzi inými aj perspektíva lokality v Lozorne, nájomca a renomovaný, spoľahlivý developer. Podobné projekty radi uvítame aj budúcnosti,“ neskrýva záujem o komerčné nehnuteľnosti riaditeľ odboru projektového financovania VÚB banky Pavol Hajdu.

PointPark Properties, popredný developer, správca a prevádzkovateľ logistických skladových plôch, od svojho založenia v roku 2001 pôsobí dnes v 10 krajinách Európy. Pod správou má viac ako 1,4 mil. m2 v 30 distribučných centrách a vlastní takmer 610-tisíc m2 plochy určenej na ďalšiu výstavbu v rámci strednej Európy. Vo svojej rastovej stratégii na ďalších kľúčových logistických trhoch Európy plánuje pokračovať aj v roku 2010. Cieľom spoločnosti je prostredníctvom pobočiek v Prahe, Frankfurte, Bratislave, Varšave a Madride vytvoriť sieť moderných distribučných centier pre logistické, distribučné a maloobchodné firmy, ako aj pre spoločnosti so zameraním na ľahký priemysel.

Foto – Key2B a archív
1, 2 – ProLogis Park Sochaczew (Poľsko)
3 – ProLogis Park Bratislava (Slovensko)
4 – PointPark Lozorno (Slovensko)