Priority stavebníctva: efektivita fungovania & strategický partner

  • 7. 9. 2010

[caption id="attachment_8128" align="alignright" width="300"] Ako potvrdil aj obchodný riaditeľ Metrostav SK Vladimír Kríž, vlani sa naplno prejavil útlm zákaziek v segmente pozemného staviteľstva financovaných zo súkromných zdrojov. „Naša spoločnosť zameraná prioritne na realizáciu občianskych a bytových komplexov pocítila tento vývoj v poklese plánovaných výkonov. Ani v roku 2010 nepociťujeme zmenu a vnímame nedostatočný dopyt po stavebných prácach v tomto segmente. V oblasti zákaziek financovaných z verejných zdrojov je dopyt taktiež nedostatočný, čo spôsobuje slabé čerpanie z operačných programov financovaných prostredníctvom štrukturálnych fondov a kohézneho fondu,“ doplnil Kríž.

Kľúčovou prioritou je zvýšenie efektivity fungovania stavebných spoločností. Táto ambícia je príznačná tak pre veľké, ako aj stredné/malé stavebné firmy. Najnovšie údaje poukazujú na rozbiehajúcu sa vlnu konsolidácie trhu. Až 73 % spoločností uvádza, že získanie strategického partnera pre podnikanie je ich prioritou na ďalších 12 mesiacov. Ďalšími vysoko hodnotenými podmienkami sú skvalitnenie výberu dodávateľov, optimalizácia nákupných procesov i financovania.

„Predpokladám, že v pomerne krátkom čase dôjde k selekcii stavebných spoločností. Vyselektujú sa tie, ktoré sú schopné, ale hlavne pripravené reagovať na meniace sa podmienky na slovenskom stavebnom trhu a na druhej strane tie, ktoré extenzívne rástli alebo len úspešne obchodovali v predchádzajúcom období. Aj keď to bude určite bolestivý proces, bude prínosom pre slovenské stavebníctvo,“ usudzuje Juraj Dančišín, obchodný riaditeľ a podpredseda predstavenstva Eurovia SK.

Čo je Kvartálna analýza slovenského stavebníctva?

CEEC Research (Výskum potenciálu stavebníctva v krajinách strednej a východnej Európy) založený v roku 2005 je najväčším prieskumom stavebníctva v krajinách strednej a východnej Európy. KPMG je globálna sieť členských firiem poskytujúcich služby v oblasti auditu, daní a poradenstva v 144 krajinách a zamestnávajúcich vyše 137-tisíc odborníkov.

Výskum Kvartálna analýza slovenského stavebníctva je založený na štruktúrovaných telefonických rozhovoroch s vybranou vzorkou 100 stavebných firiem podnikajúcich na Slovensku. Okrem štandardnej analýzy ponúka detailné informácie o postojoch hlavných segmentov slovenského stavebníctva podľa dvojrozmernej segmentácie vzoriek: jednak veľkosti stavebných spoločností (veľké a stredné/malé), jednak ich stavebného zamerania (pozemné alebo inžinierske staviteľstvo).

„Hlavným cieľom všetkých spracovaných štúdií CEEC Research je poskytnúť predovšetkým využiteľné a plne porovnateľné analýzy stavebníctva krajín strednej a východnej Európy. Tieto pomáhajú firmám v ich raste a získavaní nových zákaziek. Tiež im umožňujú lepšie prispôsobiť svoju stratégiu aktuálnej situácii na danom trhu,“ hovorí Jiří Vacek, riaditeľ spoločnosti CEEC Research. Svojím širokým rozsahom i počtom užívateľov ide podľa neho o najväčší výskum v celom regióne strednej a východnej Európy.

Ilustračné foto – autor
Zdroj a grafy – CEEC Research