Priemyselným nehnuteľnostiam sa darí najmä v blízkosti Bratislavy

  • 19. 6. 2012

[caption id="attachment_7091" align="alignright" width="300"] „Vďaka špekulatívnym projektom aj v ostatných častiach Slovenska a nárastu tlaku zo strany rozvíjajúceho sa automobilového priemyslu presídliť svojich dodávateľov do moderných priemyselných hál môžeme očakávať zvyšujúci sa dopyt, ktorý zasiahne aktivitu prenájmov v roku 2012,“ uviedol Tomáš Ostatník z oddelenia priemyselných nehnuteľností spoločnosti CBRE.

Nová ponuka a priestory vo výstavbe

V priebehu prvého štvrťroka 2012 boli dokončené dva industriálne projekty, ktoré na trh s priemyselnými nehnuteľnosťami prispeli novou plochou 39 100 m2. O výstavbu projektov v okolí Bratislavy sa postarali PointPark Properties (24 700 m2) a VGP (14 400 m2). Na konci prvého kvartálu 2012 spoločnosť CBRE monitorovala tri projekty vo výstavbe s celkovou rozlohou približne 44 800 m2, z ktorých dva sa nachádzajú v blízkom okolí Bratislavy a projekt spoločnosti Immorent (9800 m2) je vo výstavbe na východnom Slovensku v Košiciach.

CBRE rozdeľuje trh industriálnych nehnuteľností na dve hlavné oblasti: Bratislava a okolie, kam patria skladové priestory a logistické parky do 40 km od Bratislavy a zvyšok Slovenska.

Množstvo voľných priemyselných nehnuteľností zostáva na nízkych hodnotách 5,28 %, pričom táto hodnota predstavuje nárast o 126 bázických bodov v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2011 a nárast o 55 bázických bodov v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom.

Cena prenajímaných industriálnych plôch vo všeobecnosti závisí od typu projektu, doby prenájmu, veľkosti prenajímanej plochy. Priemerná doba prenájmu bez poplatkov sa na Slovensku pohybuje medzi 1 – 2 mesiacmi/ročne v závislosti od dĺžky zmluvy a veľkosti prenajímanej plochy. Priemerná cena prenájmu industriálnych priestorov v rámci Slovenska sa pohybuje na úrovni 3,30 – 4,20€/m2/mesiac a odborníci z CBRE neočakávajú žiadne výrazné zmeny ani v blízkej budúcnosti. Prime yield, výnos z najlukratívnejších nehnuteľností, sa v súčasnosti odhaduje na 8,50%, 125 bázických bodov nad úrovňou prime yield-u v segmente kancelárskych nehnuteľností.

Predpoveď trhu

V predchádzajúcich dvoch rokoch boli developeri opatrní, no situácia sa zmenila a aktuálne je vidieť rast developerských aktivít a záujmu najmä na špekulatívnej báze. Financovanie naďalej zostáva jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich situáciu na realitnom trhu industriálnych nehnuteľností v roku 2012.