Priemysel a logistika v zrkadle prvého tohtoročného kvartálu

  • 3. 5. 2012

[caption id="attachment_7160" align="alignright" width="300"] V poslednom období často skloňovaná miera neobsadenosti, resp. neprenajatosti, dosiahla približne 4,1 % z celkovo postavených moderných nájomných priestorov. Aj keď to medzikvartálne znamená veľmi mierny pokles, oproti roku 2011 sa celkovo zvýšila, čo sa už dá považovať za pozitívny trend. V dôsledku novej výstavby, ktorá odštartovala v poslednom štvrťroku, však podľa C&W nemožno vylúčiť jej opätovný nárast. O všetkom s konečnou platnosťou rozhodne v prvom rade dopyt firiem po prenájme nových skladových a výrobných priestorov.

Pohyby vo výške nájomného v priemysle a logistike sú podľa C&W za posledných 12 mesiacov minimálne – základné nájomné sa momentálne pohybuje medzi 3,5 až 3,7 eura/m2 mesačne. V najatraktívnejších lokalitách však môže narastať prudšie, ruka v ruke s tým, ako ubúda voľných plôch. To sa týka predovšetkým Slovenska, kde sa ich podiel nachádza už dlhší čas pod úrovňou 5 percent, čo je rozhodne prinajmenej stredoeurópsky primát. Naopak – tam, kde je neprenajatých plôch nadostač, môžu ich nájomníci profitovať z rôznych stimulov zo strany developerov.

Priaznivá perspektíva rastu na roky 2012 a 2013

Pripomeňme si a zhrňme hlavné konklúzie, ktoré z vystúpenia rečníkov na marcovej konferencii REM > Slovensko 2012 – Development a investície pre priemyselno-logistický sektor vyplynuli. Ako na nej poznamenal výkonný riaditeľ P3 – PointPark Properties SK pre SR a ČR Peter Bečár, v najbližšom období bude veľa závisieť od toho, ako dokáže Slovensko zabojovať o investorov. Ak sa v prípade rezidencie hovorí o krutom nastavení podmienok financovania zo strany bánk (50-percentný predpredaj, 50–80 % vlastných prostriedkov developera), v segmente priemyselných nehnuteľností je to zrejme ešte drastickejšie, pretože projekty musia byť podľa neho obsadené takmer na sto percent.

Štefan Šalapa zo spoločnosti Avalon Consulting kriticky poukázal na veľmi slabú technickú i právnu pripravenosť projektov, ako aj na skutočnosť, že z približne 1 200 priemyselných parkov spĺňa dnes na Slovensku medzinárodné kritériá len zhruba 100 lokalít. Ako zdôraznil, v priemysle a logistike sa v SR namiesto strategických priemyselných zón s rozlohou aspoň nad 50 ha vytvorilo množstvo rozdrobených mikrozón, ktoré majú potenciál zostať neobsadené. Napriek uvedeným výhradám vidí Šalapa perspektívu tohto segmentu priaznivo. Podľa neho sa totiž ochota bánk financovať ho zlepšuje, kapitál na niektoré projekty sa dá natiahnuť dokonca aj zo zahraničia, takže na roky 2012 a 2013 predpokladá rast.

Ilustračné obrázky – P3
1) PointPark Bratislava (celkový pohľad, vizualizácia)
2) PointPark Bratislava – BTS projekt skladovej haly pre Schnellecke Logistics