Pod drobnohľadom analytikov tentoraz druhý polrok 2009

  • 27. 5. 2010

[caption id="attachment_8319" align="alignright" width="300"] Obidva ukazovatele – percento výnosnosti (prime yield) i hodnota najlukratívnejších nehnuteľností – boli v strednej a východnej Európe (CEE) v druhom polroku 2009 relatívne stabilné. „V posledných mesiacoch sme zaznamenali viac transakcií uzavretých na úrovni prime yield alebo v jeho blízkosti, zvlášť na najvýznamnejších trhoch strednej Európy. Skutočnosť, že prime yieldy v niektorých západoeurópskych krajinách v 2. polroku 2009 poklesli, len potvrdila, že na väčšine trhov strednej a východnej Európy dosiahli svoje maximá,“ predpokladá riaditeľ oddelenia trhov v regióne CEE spoločnosti CBRE Pavel Schanka.

Predpovedať návratnosť v roku 2010 je podľa neho pomerne diskutabilné, keďže jednak ešte stále pretrvávajú tlaky na znižovanie nájomného v najlukratívnejších projektoch, jednak existuje potenciálne pritvrdzovanie prime yieldov pre zvýšený dopyt po najlukratívnejších aktívach. „Aj napriek sľubným náznakom na trhu s najlepšími projektmi sú na väčšine investičných trhov strednej a východnej Európy stále realitou klesajúce hodnoty sekundárnych nehnuteľností, čo sa do konca 2010 pravdepodobne nezmení,” mieni ďalej Schanka.

Konvergencia predstáv nákupcov a predajcov

Druhý polrok 2009 už podľa CBRE charakterizovali prvé náznaky normalizácie podmienok na investovanie. „Na základe zlepšených investičných podmienok a ekonomických výsledkov druhej polovice roku 2009 existujú dôvody na opatrný optimizmus a na prognózy, že investičné obraty budú v regióne počas roku 2010 rásť,“ tvrdí zástupca realitno-poradenskej spoločnosti. Svoj názor podopiera veľkými transakciami uzavretými v 4. kvartáli 2009 s objemom vyše 50 miliónov eur, čo je údajne viac ako v prvých troch kvartáloch dokopy.

Predpoklad, že na kľúčových stredoeurópskych trhoch sa predstavy nákupcov a predajcov o cene začínajú približovať, je opodstatnený najmä pri lukratívnych nehnuteľnostiach. Nie je vylúčené, že s týmito nehnuteľnosťami sa bude počas roka 2010 obchodov v spoločne očakávanej cene.

„Limitovaná volatilita nájomného najlukratívnejších kancelárskych priestorov robí z aktív na trhoch ako Praha a Bratislava atraktívne, stabilné investície. Navyše, záujem o najkvalitnejšie nehnuteľnosti mimo strednej Európy narastá, a vzbudzuje tak optimizmus smerom k nárastu aktivít v regióne strednej a východnej Európy počas roku 2010,” uzatvára svoju analýzu Pavel Schanka z CBRE.

Zdroj – Kharisma / CBRE, Key2B
Ilustračné foto a vizualizácie – HB Reavis, Key2B
1 – Apollo Business Center II Bratislava
2, 3 – PointPark Košice