Petržalský Digital Park II poctený Cenou Dušana Jurkoviča

  • 23. 11. 2009

Investičná skupina Penta Investments, developer a investor administratívneho projektu Digital Park II na Einsteinovej ulici v bratislavskej Petržalke, oznámila nedávno dokončenie jeho druhej etapy. Výstavbu komplexu s celkovou rozlohou 40 450 m2 prebiehajúcu od októbra 2007 zavŕšila v máji 2009 jeho kolaudácia. Bez debaty výnimočný architektonický koncept a následnú projekčnú dokumentáciu k dielu spracovalo známe architektonické štúdio Cigler Marani Architects.

V súvislosti s tým jeho člen Vincent Marani poznamenal: „Sme veľmi radi, že bola úspešne dokončená druhá z troch plánovaných etáp. Domnievam sa, že Digital Park je jeden z najzaujímavejších administratívnych projektov na Slovensku a my veríme, že s ním budú nájomcovia i obyvatelia Bratislavy spokojní.“

Prenajatosť – neuveriteľných 70 percent!

Administratívny komplex navrhnutý ako železobetónový monolitický skelet ponúka 36 204 m2 kancelárií v 8 nadzemných podlažiach a 2 422 m2 obchodov, reštaurácií a kaviarne na prízemí. Suterén poskytuje veľkokapacitné parkovacie priestory pre 750 vozidiel, parkovisko pod mostom Panónskej cesty pre ďalších 217.

Dizajn samotného interiéru vytvára príjemné, inšpiratívne a zároveň motivujúce pracovné prostredie. Napríklad priestory, do ktorých sa nasťahovala medzinárodná poradenská spoločnosť Deloitte, navrhla v duchu najavantgardnejších svetových trendov britská interiérová architektka Sevil Peachová. Kancelárie s inovatívnym dispozičným riešením poskytnú pracovníkom efektívnejšie a flexibilnejšie pracovné prostredie s dôrazom na väčšiu interaktivitu, otvorenú komunikáciu a tímovú prácu (Pozri Myslím si, že krízy prichádzajú a odchádzajú, a mali by byť výzvou robiť veci nie horšie a menej, ale viac a kvalitnejšie. Pretože po nich prichádza fáza rozkvetu, a to je vlastne to obdobie, v ktorom bude táto budova reálne žiť. Klient s horšími časmi nejakým spôsobom počíta. A nám sa podarilo v rámci daného rozpočtu zrealizovať budovu, ktorá je už aj počas krízy prenajatá, takže z tohto pohľadu by sme na nej ani dnes nič nemenili. Cieľom je posúvať latku kvality niekam ďalej – vyššie, určite nie nižšie. Slovensko, Česko, v podstate ktorákoľvek postosocialistická krajina potrebuje zvýšiť kvalitu v segmente administratívnom, no predovšetkým rezidenčnom, keďže v tomto ohľade došlo k pomerne veľkému úpadku. Nazdávam sa, že kríza je iba malým výkyvom a nemalo by sa na ňu nazerať tak, ako keby mala zmeniť kurz, ale skôr ako na príležitosť zvýšiť kvalitu. Toho priemerného a podpriemerného bolo na Slovensku už naozaj dosť.

Kto sú Cigler Marani Architects

Dvojica architektov Jakub Cigler a Vincent Marani, ktorá spolupracuje už 8 rokov a za sebou má lokálne i medzinárodné skúsenosti, založila štúdio Cigler Marani Architects v novembri 2001. Odvtedy sa rozrástla na spoločnosť s viac ako 60 zamestnancami, z dielne ktorej vzišlo viacero významných architektonických konceptov realizovaných v Prahe (kancelársky projekt The Park, nové sídlo Rádia Slobodná Európa, víťazná architektonická štúdia na prestavbu Václavského námestia).

DIGITAL PARK II vo faktoch a číslach
Autori projektu: Cigler Marani Architects, a.s. Praha
Developer: Penta Investments
Investor: Digital Park Einsteinova, s.r.o. (Penta Investments)
Realitný segment: Administratíva / polyfunkcia
Začiatok výstavby: október 2007
Kolaudácia: máj 2009
Celková úžitková plocha: 40 450 m2
Čistá kancelárska plocha: 36 204 m2
Plocha na typickom podlaží: 1 053 m2 v jednom objekte
Obchodné priestory: 2 422 m2
Počet nadzemných podlaží: 8

Foto – SAS / Best Comunications