Nové trendy v zariaďovaní bytových interiérov – „ornamentálny“ a dekoratívny minimalizmus?

  • 6. 6. 2007

[caption id="attachment_10061" align="alignright" width="225"]Takisto aj v ponuke ďalších firiem ako je PEGASO, ARREDOCLASSIC, STILEMA a iných bol tento štýl nábytku na vysokej úrovni čo sa týka spracovania a použitých materiálov. Z ponuky týchto firiem sa dá naozaj vybrať kus nábytku – solitér napr. ako kontrapunkt v modernom ineriéri, čo sme mohli naživo vidieť aj v ich stánkových inštaláciách.

V kategórii „nedrevených“ nábytkov sa výrazne prezentovala firma METALDESIGN so svojou výlučne kovovou kolekciou. Stoly, stolíky, stoličky, sedačky a taburetky z kovovej nosnej konštrukcie s výrazne pestrými koženými poťahmi (s krátkou hovädzou srsťou – červenej, oranžovej alebo zelenej farby) vyzerali naozaj „metalovo“.

Zástupca v sortimente moderných plastových a neplastových stoličiek – EUROSEDIA, mal v ponuke široký výber rôzne tvarovaných a farebných produktov. Cez výlučne plastové (polyuretán alebo polykarbonát), drevené, čalúnené až po kombinované kov – koža alebo drevo. V produkcii tzv. koloniálneho alebo etno – nábytku mala zaujímavo a dekoratívne inštalovaný stánok firma STONES.

Prevládajúce tmavé farby exotických drevín ako sú teak, wengé alebo makasar výrazne kontrastovali so sýtymi farbami povrchov stien (červená) a modernistickými krištáľovými lustrami, ktoré bolo takisto vidieť aj v iných stánkoch firiem. Zastúpené domáce firmy teda potvrdili súčasný trend vo výrobe nábytku, ktorý je výrazne „ornamentálny“ a dekoratívny vo svojom obale, teda svoje „koži“. Aj keď je veľakrát len tá „koža“ dekoratívna. Naopak forma ostáva strohá. Uvidíme, ako bude silný tento trend respektíve ako sa do budúceho roka vyprofiluje a čo prinesie nového. Takže teda o rok…

Autor: Ing.arch. Miroslav Minca

Foto:
1 – DELTA SALOTTI
2 – GIAGUARMOBILI
3+4 – SCAVOLINI