Nepálená tehla – návrat k samotnej podstate človeka

  • 20. 10. 2010

[caption id="attachment_8011" align="alignright" width="300"]

Inšpirácia doslova „na dosah ruky“

Do Iraku za sumerskými zikkuratmi, do Santa Fé či do Albaquerque za pueblo revivalom na tamojšom letisku, do kostola San Pedro v Chile alebo k domu Arg-é Bam v iránskom Kermane je pre našinca asi predsa len ďaleko. Na slovenské Záhorie za severozápadným cípom Malých Karpát je to však doslova na skok.

Pár kilometrov za Malackami, v juhozápadnej časti Veľkých Levárov, smerom na Malé Leváre, sa ukrýva zázrak zvaný Habánsky dvor. Čosi medzi malou mestskou rezerváciou, skanzenom a múzeom. Stačí vystúpiť z auta a ste v celkom inom svete. Okolo vás 22 perfektne zrekonštruovaných viacpodlažných habánskych domov zo 17. až 19. storočia. Múzeum nájdete v dominantnej stavbe areálu – v tzv. Izerovom dome so štítovou strechou a mohutným trojuholníkovým prírodne sfarbeným priečelím.

Stačí vstúpiť a ste konfrontovaný s civilizáciou a kultúrou Habánov, čiže novokrstencov (anabaptistov), ktorí sa na Slovensko v období protireformácie prisťahovali zo Švajčiarska a Nemecka. Aj keď v 18. storočí na príkaz Márie Terézie prestúpili na katolícku vieru, svoj umelecko-remeselný fortieľ si zachovali. Vrátane krásnej architektúry, ktorá by mohla inšpirovať nejedného súčasného slovenského architekta, investora, developera. Veď práve dnes každý túži po tzv. satelitnom bývaní, mimo ruchu veľkých miest, v prívetivej radovej zástavbe alebo v dome patriacom do malého, ľudským dimenziám zodpovedajúceho celku. A to sú klasické habánske dvory, postavené okolo útulného štvorcového námestia.

Samotné habánske domy majú pôvod v nemeckej neskorej gotike. Dlhé a objemné stavby na kamennej podmurovke z hliny, s viacerými podlažiami, podkrovím, vkusne zdobenými oknami a vysokými sedlovými strechami s tzv. habánskou šikminou. A množstvom iných, znova takých aktuálnych a žiadaných vecí. Budeme sa aj naďalej prírode vzďaľovať? Budeme sa aj naďalej obklopovať gýčom? Budeme, sťaby mytologický Sizyfos, hľadať dávno objavené? Alebo sa necháme poučiť tými, čo na to prišli dávno pred nami?

Foto:
1 – Starobylý sumerský zikkurat v Iraku
2, 3 – Obytný dom v štýle pueblo-revival
4 – Medzinárodné letisko v Albuquerque
5, 6 – Hotel La Fonda v Santa Fé
7, 8 – Habánsky dom
9 – Dom Sa'dah v Jemene