Miro Hrušovský (Penta Investments): Značka Zaha Hadid pre nás nebola prioritou

  • 18. 10. 2010

[caption id="attachment_8022" align="alignright" width="300"] Hlavný architekt Bratislavy a zároveň predseda poroty Prof. Štefan Šlachta na adresu projektu Zaha Hadid Architects poznamenal, že je „najkomplexnejším a najpresvedčivejším riešením zadania, ktoré najlepšie spĺňa postavené kritériá“ a že do Bratislavy „prináša svetové meno, ktoré ju posunie na stránky svetovej architektonickej tlače“. Čo by ste k tomu dodali vy?

Súhlasím. Meno architekta však nebolo a ani nie je pre nás prioritou. Ako som spomenul, nešlo o prvú medzinárodnú architektonickú súťaž, ktorú sme organizovali a medzi finalistami máme vždy zahraničné „hviezdy“, talentované mladé ateliéry i zástupcov slovenskej architektúry. Víťazom sa už stal architekt z každej menovanej skupiny. Vtipné je, že ak sa víťazom stane hviezda ako Zaha Hadid, musíte vysvetľovať, že nejde o „značku“ a ak je víťazom malý ateliér z Bratislavy ako Vallo Sadovský, musíte vysvetľovať, že hviezdy neboli pozvané iba ako štafáž. Každopádne v prípade Čulenovej je Zaha Hadid určite prínosom aj ako overená „značka“, najmä v spojení s pripravovanou konverziou teplárne.

Členovia poroty:
Jozef Oravkin (partner, Penta Investments)
Juraj Šaštinský (projektový riaditeľ, Penta Investments)
Miro Hrušovský (hlavný architekt projektu, Penta Investments)
Linda Trembová (architektka projektu, Penta Investments)
Prof. Ing. arch. Štefan Šlachta, PhD. (hlavný architekt mesta Bratislava)
Dipl. Ing. Peter Gero (hlavný architekt mesta Hamburg)

Finalisti súťaže:
Dominque Perrault Architecture
Farshid Moussavi – Foreign Office Architects
Neutelings Riedijk Architects
Bothe Richter Teherani Architekten
Cigler Marani Architects
JDS
GMP international architects and engineers
Vaillo+Irigaray
Zaha Hadid Architects

Kto je Penta? Developerom zóny Čulenova je Penta – stredoeurópska investičná skupina (1994), ktorá vstúpila do segmentu real estate v roku 2005 exkluzívnym projektom Digital Park. V súčasnosti má vo svojom portfóliu 2 ukončené a 11 prebiehajúcich projektov, realizovaných na Slovensku i v Česku. Zameriava sa na segmenty administratívy, maloobchodu a voľnočasových aktivít, ako aj na prípravu územia pre nové projekty. Penta pôsobí vo viac než 10 krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Bratislave, Prahe, Varšave, Limassole a v Amsterdame. Lokalitu na bratislavskej Čulenovej ulici získala Penta Investments v januári 2008 so zámerom vybudovať tu multifunkčný objekt pre potreby administratívy a bývania.

Vizualizácie – Penta Investments / Zaha Hadid Architects
Ako pre Stavebné fórum.sk uviedla Lea Krčmáriková z Penta Investments, vizualizácie ďalších súťažných návrhov developer zverejní neskôr, napríklad formou samostatnej výstavy.