Látky – dekor alebo „šik košeľa“ interiéru?

  • 21. 5. 2009

Urobiť dobrý interiér nie je až taká „sranda“, akoby si mohol niekto na prvý pohľad myslieť. Ani na druhý… Je to naozaj umenie zladiť v ohraničenom priestore všetky komponenty – farby, materiály, podlahy, svetlá, nábytok a taktiež aj dekoračné látky v podobe závesov, záclon a poťahov tak, aby ten, kto tam žije, mal z tejto celkovej kompozície príjemný pocit. Ale pre kreatívneho architekta alebo dizajnéra a jeho osvieteného investora by to nemal byť až taký problém. Jednou z možných dekorácií interiéru sú teda aj látkové dekory a poťahy. Vedeli o tom už aj pred pár sto rokmi šľachtici a zemepáni, keď si nimi vyzdobovali svoje zámky a kaštiele.

Dekoračné látky určite môžu interiér pekne „obliecť“. Dá sa o tom presvedčiť napríklad aj na najnovšej kolekcii dekoračných a zároveň aj poťahových látok Grandezza. Tieto naozaj opulentné látky a dezény dodajú ten správny šmrnc každému interiéru. A to sa dostaneme až do interiéru veľkých zaoceánskych výletných „krížnikov“…

Keď je dizajnér alchymista

Ale poďme po poriadku. Látky v interiéri majú okrem dekoračnej aj tieniacu funkciu. Tu je, samozrejme, dôležité definovať požiadavku na priepustnosť svetla cez látku. Či už ide o priesvitnú, polopriesvitnú alebo nepriesvitnú. V závislosti od toho potom vieme dosiahnuť aj rôzne svetelné scény resp. pomery v danom priestore. Už spomenutá kolekcia látok to svojím dizajnom, farbou a materiálom umožňuje priam ukážkovo. Ich celkový dizajn v štýle pop-art je maximálne prepracovaný. Vo väčšine ornamentálny vzor rôznych veľkostí a tvarov tak „dekoruje“ samotný dekor – látku. Farby podkladov sú prevažne sýte, počnúc od žltej, červenej, fialovej a končiac modrou. Čerešničkou na torte sú potom látky v zlatej a striebornej farbe.

Pri dizajnovaní týchto látok sa pracuje aj s ďalšou formou spracovania, a tou je vyrezávanie rôznych geometrických tvarov do látky, resp. ich následné prišívanie, čo je síce veľmi komplikovaná technológia, ale efekt stojí naozaj za to. Lom svetla na takejto látke a zároveň 3D-efekt je v tomto prípade vždy iný, a tým aj jedinečný. Tak ako sa teda snažíme pekne obliekať svoje telo, to isté by sme mali dopriať aj nášmu interiéru a „zaodieť ho peknou košeľou“. Či už je to priestor obývačky s decentným dekorom alebo spálne s viac opulentným… V byte, v hoteli, či v kajute. Alebo honosným a gracióznym dekorom v divadle.

Takže poprosím, látky nástup na scénu!

Foto – autor