Kruhy na vode – širokospektrálny dizajn od ihlíc až po nábytok

  • 18. 1. 2010

Už 10 rokov uplynulo od prvej dizajnovej výstavy Kruhy na vode – medzinárodného súťažného projektu, ktorý sa pretransformoval do domáceho podujatia čerpajúceho predovšetkým z prvkov ľudového remesla. Cieľom bolo nanovo ich definovať, čo je v súčasnej techno-dobe obzvlášť atraktívne a príjemné. Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) ako hlavný organizátor tak vsadil na naozaj bohaté remeselné „dno“. To poskytuje široké možnosti na vznik nových „dobových“ dizajnových kúskov nielen dennej potreby, ale aj na zábavu či ako umeleckých artefaktov.

Ostatný ročník, kurátorsky citlivo spracovaný Vierou Kleinovou, prezentuje v Gallerii Cvernovka najlepšie exponáty aj z minulých ročníkov (1999 – 2009), ktoré sa dajú zhliadnuť, tiež v remeselne kvalitne a efektne zvládnutom bývalom priemyselnom priestore, ešte do konca januára.

Dokonalá hra s transformáciou tvarov

Remeslo ma vraj zlaté dno

O tom, že táto ľudová múdrosť hovorí pravdu, sa dá veľmi ľahko presvedčiť samotnou návštevou výstavy. Široký a aj kvalitný záber výberu z ostatných ročníkov už domáceho dizajnového projektu Kruhy na vode potvrdzuje správny ťah všetkých doň priamo či nepriamo zainteresovaných ľudí. Možno tak vnímať vis-à-vis reálny vplyv a transformáciu prvkov pôvodného remesla na súčasný dizajn. Je vidieť, že sa to nielenže úspešne deje, ale niektoré výsledky môžu pôsobiť naozaj prekvapujúco a nadčasovo. Samozrejme, len s úctou a citom ku klasickým starým remeselníckym „dizajnérom“. Veď nakoniec dobre vieme, že všetko už bolo vymyslené…

Foto – autor
1 – kolekcia ihlíc a brošní od Blanky Cepkovej a šperkov od Daniely Mládenkovej
2 – kolekcia pohárov Alkoholu neholduj od Edity Balážovej
3 – ihelnička, šperkovnica a soľnička od Zdeňka Hogha
4 – kabelka od Anny Menkyovej
5 – model Stupava-Paríž-New York od Borisa Hanečka
6 – model s topom Secret Garden od Marcela Holubca W.
7 – nábytok od Veroniky Szabóovej
8 – stoličky Stará mama a Popa od Mariána Laššáka a Pavla Capíka
9 – šuplíková skriňa a komoda od Jany Novákovej