Jégého alej v Bratislave – českí architekti sa nadchýnajú vlastným dielom

  • 25. 5. 2009

Projekt s oficiálnym názvom Jégého alej, o ktorom sme pod titulom „Český Finep pokračuje v dobýjaní Bratislavy“ informovali 2. februára 2009, je opäť raz bližšie k svojmu konečnému zavŕšeniu. Prvé dve etapy pozostávajúce z dnes už sotva prehliadnuteľných 10-, 15– a 21-podlažných objektov sú tesne pred dokončením, čomu napovedal aj nedávno uskutočnený deň otvorených dverí. Približne 31 000 m2 čistej obytnej plochy rozdelenej medzi 506 jedno- až 6-izbových bytových i apartmánových jednotiek s výmerami od 40 až do 200 m2 uspokojí celú škálu individuálnych nárokov nastávajúcich majiteľov, ktorí sa podľa najnovšej správy do svojich nových príbytkov nasťahujú už na jeseň tohto roka.

Zaujímavé architektonické členenie

Popisu a prezentácii jedného z najväčších bytových projektov v Bratislave (spisovne by malo jeho meno znieť „Jégého aleja“) sme sa venovali už v spomínanom príspevku spred takmer štyroch mesiacov. Pokúsme sa tentoraz definovať, v čom je iný ako množstvo ďalších, ktoré v atraktívnej bratislavskej rezidenčnej štvrti Ružinov, ktorá je súčasťou širšieho mestského centra, vyrastajú. Predovšetkým, čo je zrejmé aj pri pohľade z diaľky, polyfunkčný komplex Jégého alej, ktorého základný kameň položila v máji 2007 česká developerská spoločnosť FINEP & partners, vyniká nevšednou architektonickou členitosťou a svojím bezkonfliktným vzťahom k urbanistickému kontextu prostredia.

Ako ho však vnímajú jeho tvorcovia? „Ako architektov nás táto lokalita nadchla, pretože sa nachádza na inšpirujúcom mieste s krásnymi výhľadmi na takmer celú Bratislavu. Skoro všetky byty sú orientované na východnú a západnú stranu a už od 8. podlažia je z východnej strany pohľad na panorámu východnej časti Bratislavy – Ružinova. Na západe sa potom vyníma celé mesto na čele s majestátnym bratislavským hradom,“ uviedol vedúci ateliéru architektúry spoločnosti Helika akad. arch. Vladimír Kružík.

Developer verí, že Jégého alej určite napomôže splneniu veľkých ambícií Jégého triedy – stať sa v blízkej budúcnosti „skutočným živým veľkomestským bulvárom lemovaným obchodmi, kaviarňami a reštauráciami“. Ďalším impulzom na vytvorenie takéhoto mestského organizmu v severnej ružinovskej zóne zvanej Nivy bude developerom avizované rozšírenie projektu o ďalšie dve etapy. Ukončenie 3. etapy, ktorá už odštartovala a v rámci ktorej vznikne stavba navrhnutá ako 8-podlažná budova, zo západnej strany dosahujúca výšku 14 podlaží a obsahujúca 176 obytných jednotiek, sa predpokladá niekedy v októbri 2010. Rezidenčný bytový komplex Jégého alej tak v celkovo štyroch etapách ponúkne dokopy vyše 800 obytných jednotiek.

Finep a Helika – príbeh partnerstva

Developerská spoločnosť FINEP vznikla v roku 1995. Za vyše 13 rokov existencie potvrdila svoje skvelé renomé dokončením 14 bytových projektov a predajom približne 4 500 bytov, čím sa zaradila sa medzi najväčšie spoločnosti svojho druhu na českom trhu. Z prvotnej špecializácie na región Prahy rozšírila svoje aktivity aj do Bratislavy. Stratégiou spoločnosti je výstavba kvalitného a cenovo dostupného bývania v lokalitách poskytujúcich výhľad na metropolu a zároveň disponujúcich tesným spojením s okolitou prírodou. V posledných rokoch rozšíril FINEP svoju ponuku aj o segment luxusných a exkluzívnych rezidenčných projektov, ktoré tým, že kladú dôraz na ich originálne architektonické stvárnenie a citlivý prístup k lokalite, bývajú vypredané spravidla pred ich dokončením. FINEP SK – dcérska spoločnosť jedného z najväčších pražských developerov FINEP HOLDING SE, ktorá odštartovala svoje pôsobenie na Slovensku úspešným rezidenčným projektom Jégého alej, je zároveň developerom luxusného rezidenčného projektu Première, ktorého realizáciu investorsky zabezpečuje na tento účel založená projektová spoločnosť FINEP Première, s.r.o.

Jégého alej pochádza z dielne architektonickej a projekčnej kancelárie Helika, ktorá pôsobí na českom trhu investičnej výstavby a poradenstva už od roku 1990. V krátkom čase sa transformovala na akciovú spoločnosť v oblasti pozemného staviteľstva a dopravných stavieb. Od mája 2004 rozšírila Helika, a. s. svoje aktivity na Slovensko a otvorila svoju pobočku v Bratislave. V júni 2007 sa stala súčasťou nadnárodnej korporácie Obermeyer v oblasti architektúry a projekčných činností v krajinách celého sveta. K najvýznamnejším uskutočneným projektom patrí rekonštrukcia budov Českej národnej banky v Prahe Na Příkopech, výstavba Národnej technickej knižnice v Prahe – Dejviciach, multifunkčný projekt Centrum Chodov v Prahe – Južné Mesto, výstavba chirurgického pavilónu Vojenskej nemocnice v Prahe – Střešoviciach, rekonštrukcia Detskej fakultnej nemocnice v Motole, výstavba obytného komplexu Zelené údolí v Prahe – Kunraticiach či multifunkčného športového centra 02 Arena v Prahe – Vysočanoch. Helika je tiež architektom a generálnym projektantom projektu nemocnice a baziliky v Libreville, hlavnom meste Gabunu.

Vizualizácia a foto – FINEP & partners / Crestcom