Jarovce čoskoro bohatšie o Jantár

  • 20. 4. 2009

Bratislavská mestská časť Jarovce rozkladajúca sa na pravom brehu Dunaja čo nevidieť zbohatne o Jantár. Samozrejme, nejde o náleziská skamenenej živice ihličnatých stromov z obdobia treťohôr. Pri dnešnej rušnej Jantárovej ceste, ktorá je rovnomennou vzdialenou príbuznou jednej z najvýznamnejších historických pamiatok prechádzajúcej v minulosti chotárom obce, by mal do konca budúceho roka vyrásť rezidenčný komplex Jantár. Svojim potenciálnym obyvateľom ponúkne dva v jednom: komfort vidieka reprezentovaný tichom, súkromím, priamym dotykom s prírodou, možnosťami športového vyžitia na neďalekej dunajskej hrádzi a súčasne blízkosť rušného centra Bratislavy, od ktorého ho bude deliť iba šesť kilometrov.

Bonusom navyše v prípade Jantáru by mala byť pomerne ľahká dopravná dostupnosť. Do mesta sa bude dať dostať aj po diaľnici, a to zo smeru, ktorý nie je vo všeobecnosti až taký preťažený. Samozrejme, má to aj svoje negatívum. Ide o spoplatnený úsek diaľnice.

Podobu obce ovplyvní South City

A hoci kríza dorazila plnou silou aj na Slovensko, zdá sa, že investori nemajú o budúcnosť Jantáru obavy. Pre Stavebné fórum.sk to potvrdil aj Ľudovít Černák ml.: „Ekonomická kríza síce spôsobila radikálne zníženie dopytu, no trh sa nezastavil. Do výhodnej situácie sa po dlhom čase na našom trhu dostal klient, ktorý má možnosť vyberať si zo širokej ponuky, porovnávať a rozhodovať sa na základe faktov a nie emócií a tlaku zo strany developera. Náš projekt je orientovaný zákaznícky s dôrazom na kvalitu a cenu. Produktové portfólio projektu a cenové relácie sme nadstavovali už počas obdobia zníženého dopytu po nehnuteľnostiach, ktorý je vyvolaný dopadmi ekonomickej krízy.“

Potvrdzujú to aj ceny bytov, ktoré sa pohybujú okolo 1 630 eur/m2 aj s DPH. Pritom už zahŕňajú aj podzemné parkovacie miesto, pivničnú kobku a bežný štandard vybavenia bez kuchynskej linky. Pozemky vrátane inžinierskych sietí, ciest a chodníkov stoja od 200 do 220 eur/m2 s DPH. Za výstavbu domu zákazník zaplatí približne 1 450 eur/m2 s DPH.

Hoci sa oficiálny predaj bytov a domov v rezidenčnom komplexe oficiálne spustil len 1. apríla, zástupca developera sa netají optimizmom: „O projekt Jantár evidujeme zvýšený záujem v porovnaní s konkurenčnými projektmi v lokalite Bratislava – Juh. Samozrejme, prvé hodnotenie stavu predaja je relevantné najskôr po ôsmich až desiatich týždňoch.“

Po Jantári plánuje spoločnosť Sitno Holding spolu s nórskym investičným fondom Realkapital & Partners vybudovať v jeho tesnom susedstve polyfunkčnú zónu Adria (Jarovce – Východ) so 101 rodinnými domami s maximálne dvomi nadzemnými podlažiami, 39 bytmi, ale aj nákupným centrom, supermarketom a čerpacou stanicou. Tento projekt zatiaľ prechádza prvými fázami schvaľovania.

Vizualizácie – REO Jantár