Investície v strednej Európe začali opäť rásť

  • 21. 1. 2013

[caption id="attachment_6975" align="alignright" width="300"]

Medzi investormi v stredoeurópskom regióne teraz s 30 percentami opäť prevládajú investori z Nemecka, nasledujú investori z USA (20%) a z Francúzska (14%). Britské investície tvorili v roku 2012 iba 13% všetkých investícií v regióne, hoci rok predtým prevládali.

„Očakávame, že objem investícií u nás porastie a Česká republika vyjde v priebehu roka 2013 z tieňa Poľska. Obava z prehriatia poľského trhu smeruje investorov na český trh. Láka ich hlavne vidina rýchlejšiu návratnosť investície (yield), "hovorí James Chapman, partner a vedúci investičného tímu v C & W Česká republika. "Ponuka kvalitných nehnuteľností rovnako ako stabilita trhu povedú k rastu investícií v Prahe v roku 2013,“ dodáva Chapman.

Domáci kapitál naďalej zvyšuje svoj podiel, aj keď ide o rast z relatívne nízkeho základu. Aktívnymi domácimi investormi sú CPI, Proxy Finance a CTP v ČR, Kulczyk Silverstein Properties v Poľsku a Bea Development a Tatra Asset Management na Slovensku. Akvizície v strednej Európe vykázal aj grécky investor Bluehouse Capital, ktorý uzavrel celkom 4 transakcie v Maďarsku a v Českej republike.

Ilustračné foto: PointPark Bratislava (celkový pohľad, vizualizácia)