Investície do komerčných nehnuteľností vraj očakáva rast

  • 7. 12. 2010

[caption id="attachment_7894" align="alignright" width="300"] Nákupná zóna na severozápadnom okraji hlavného mesta sa otvorila. Po niekoľkých rokoch neprítomnosti akéhokoľvek nákupného centra v tejto lokalite pribudlo začiatkom jesene viac než 36-tisíc m2 v projekte Storeland. V lete tu Baumax otvoril svoju najväčšiu prevádzku na Slovensku. Storeland ponúka ďalších 16-tisíc m2 pre menších nájomcov. Svoje prevádzky tu má Mountfield, Siko, Jysk, Koberce Trend, Planeo elektro, nábytkársky Möbel Hoff a ďalší nájomcovia.

V Trenčíne je obchodné a nákupné centrum už tretí rok v tesnej blízkosti severojužnej dopravnej tepny mesta a hlavnej križovatky vedúcej na najväčšie trenčianske sídlisko JUH. Na okraji Zvolena sa začala rozsiahla výstavba nákupného a logistického parku. Developerom je banskobystrický VAV Invest cez spoločnosť CC Development, pričom prvé obchody by mali otvoriť už pred tohtoročnými Vianocami. Retail Park vo Zvolene vyrastá na 28 ha pri výjazde z mesta smerom do Banskej Bystrice oproti závodu Continental. Cez križovatku je aj nákupné centrum Stop.Shop, predajňa Metro, ako aj menšie prevádzky služieb, obchodov a servisov. Po pravej strane cesty do Banskej Bystrice by mali byť umiestnené vlastné sektory jednotlivých obchodných sietí. Celkovo majú v Retail Parku k dispozícii 7 veľkých a niekoľko menších sektorov, najväčší má predajnú plochu takmer 18-tisíc m2.

Žilina s najväčšou hustotou obchodných centier

V centre považskej metropoly otvorili v októbri Aupark, v novembri moderné európske centrum Mirage a do tretice tu vyrastá aj ďalšie nákupné centrum Crystal Palace. Bude mať 5 nadzemných a 1 podzemné podlažie. Dokopy prinesie zhruba 6-tisíc m2, z toho necelá polovica je vyhradená pre kancelárie. Tie vyrastú na troch najvyšších podlažiach, obchody pokryjú 1 podzemné, prízemné a 1 nadzemné.

Žilinský Aupark priniesol do administratívneho, hospodárskeho a kultúrneho centra severozápadného Slovenska 24-tisíc m2 maloobchodnej a takmer 2 000 m2 kancelárskej plochy. Moderné nákupno-zábavné centrum mestského typu ponúka viac ako 120 prevádzok, v parkovacom dome sa nachádza vyše 850 parkovacích miest. Medzi najvýznamnejších nájomcov patria módne reťazce H&M, New Yorker, prevádzky rýchleho občerstvenia Burger King, Subway, supermarket Billa, elektro Datart, kníhkupectvo Panta Rhei. Ponuku dopĺňajú športové predajne, banky, telekomunikačné spoločnosti, kvetinárstvo, kaderníctvo, rýchločistiareň, cestovné kancelárie, drogéria či lekáreň.

Stavbu Auparku viackrát spochybnili predstavitelia mesta Žilina. Dôvodom sporov bolo napríklad územné rozhodnutie na stavbu či kúpna zmluva medzi spoločnosťou Aupark II a mestom Žilina o predaji Štúrovho námestia z roku 2004. V metropole Považia má navyše vyrásť aj multifunkčný komplex Štadión z dielne Avestus Real Estate. V pomere k svojej veľkosti sa tak zo Žiliny stáva mesto s relatívne najväčšou hustotou obchodných centier na Slovensku.

Foto – Galéria mesta Košice, Aupark Žilina, Galéria mesta Žilina

  1. Nový polyfunkčný objekt IQS v Košiciach
  2. Vnútrajšok žilinského Auparku
  3. Crystal Palace v Žiline s novým obchodným centrom