Hotel Doubletree by Hilton Košice – prvý u nás, druhý v Európe

  • 8. 3. 2009

[caption id="attachment_9295" align="alignright" width="300"]

Rastie dopyt po kongresových kapacitách

Košice mali doteraz nedostatok štvorhviezdičkových kapacít. V meste je ohlásených niekoľko ďalších projektov – či už hotelov alebo komplexov, ktorých súčasťou by mali byť ubytovacie zariadenia. Po otvorení Doubletree by Hilton Košice a rekonštrukcii ďalšieho – dizajn hotela Yasmin (bývalý Hutník) vznikne čoskoro približne 340 izieb v kategórii štyroch hviezdičiek. A čo konkurencia, ktorá nikdy nespí?

„Tá terajšia – ak berieme do úvahy hotely v kategórii štyroch hviezdičiek (Bristol, Zlatý dukát v centre) ponúka menšiu kapacitu ubytovania – do 35 izieb, pričom na organizovanie kongresov a konferencií má priestorovo obmedzené kapacity. Ukončením rekonštrukcie hotela vznikla najväčšia plocha na organizovanie takýchto podujatí s celkovou kapacitou až 500 ľudí. Dopyt po takejto kapacite v Košiciach narastá, no na dostatočné využitie týchto služieb je potrebné dotiahnuť sem aj ďalších organizátorov či už konferencií a kongresov alebo iných podujatí. Výsledkom takéhoto snaženia je využitie služieb nielen nášho hotela, ale aj iných ubytovacích zariadení. Predpokladá sa, že nové hotelové projekty v Košiciach budú mať ambíciu pritiahnuť aj nových klientov. V súvislosti s tým je veľmi dôležité zachovať a rozširovať priame letecké spojenie s inými destináciami,“ zdôraznil riaditeľ Doubletree by Hilton Košice Marek Harbuľák. Ako však upozornil, Košice treba vnímať zároveň ako veľké mesto na východnom okraji Schengenu, čo vytvára ďalšie predpoklady na rozvoj v rámci rozširovania tohto priestoru smerom na východ.

Prestavba a modernizácia hotela znamená súčasne prvú lastovičku v premene celého okolia na urbanisticky, funkčne aj spoločensky ťažiskový priestor Košíc. Najmä v súvislosti s pripravovanou výstavbou nákupno-zábavného centra Au Park developera HB Reavis Group, ako aj iných projektov, je logická otázka, ako sa tieto skutočnosti odrazia na obsadenosti a celkovej prevádzkovej rentabilite ubytovacieho zariadenia. Posledné predpoklady naznačujú, že nehľadiac na avizovanú výstavbu ďalších dvoch hotelov v lokalite by sa mali všetky konkurenčné investičné aktivity navzájom zhodnotiť. A to je okolnosť, ktorá hotelu Doubletree by Hilton Košice v dlhodobej perspektíve jednoznačne nahráva.

Foto – J&T Real Estate