Gwanggyo Power Center – cestovanie v čase skutočnosťou

  • 8. 2. 2009

[caption id="attachment_9378" align="alignright" width="300"]

Vertikálne parky ako pľúca

Srdcom každého „pahorka“ sa stane obrovské átrium, na nižších poschodiach organicky prepojené s ďalšími verejnými priestormi. Z neho sa bude vchádzať do bytových a kancelárskych zón, zároveň však átriá poslúžia aj ako námestia veľkých nákupných centier či vstupné haly do múzeí a voľnočasových zariadení. Prirodzené vetranie a osvetlenie tohto priestoru zabezpečí niekoľko mohutných „otvorov“ vo vežiach, ktoré budú fungovať aj ako verejné priestranstvá.

Átriá v podstate nahrádzajú klasické námestia. Ich realizáciu umožňuje kruhový pôdorys všetkých budov, ktoré budú zostavené zo sústredných prstencov poukladaných na seba a zmenšujúcich sa smerom nahor. Vďaka tomuto riešeniu nemusí mať átrium žiadne vnútorné podpery. Navyše sa po celom obvode každej stavby vytvoria okrem potrebných priestorov aj efektné otvorené terasy. Na nich má byť podľa projektu vysadená bohatá zeleň. Visuté záhrady budú mať vďaka konštrukcii „pahorkov“ dostatočný prísun dažďovej vody, ktorá sa bude zachytávať a uskladňovať v špeciálnych okružných systémoch spájajúcich jednotlivé poschodia. Mohutné vertikálne parky sa stanú ozajstnými zelenými pľúcami nového mestského centra. Ich úlohou bude zlepšenie klímy v celej zóne, zabezpečenie vetrania v objektoch a zníženie spotreby energie a vody.

Celé Gwanggyo Power Center je naplánované ako pešia zóna. Motorizovaní obyvatelia i návštevníci mestskej časti sa príjazdovou cestou dostanú priamo do podzemných garáží zaberajúcich plochu 200-tisíc m2. Rozsiahle zelené plochy a umelé jazierka vyplnia aj priestory medzi jednotlivými budovami, ktoré budú navzájom prepojené niekoľkými mostami.

Náklady na výstavbu juhokórejského mesta budúcnosti, ktoré bude pripomínať ozajstné cestovanie v čase, zatiaľ neboli zverejnené. Na odhadnutí ich predbežnej výšky sa vraj stále ešte pracuje. No pokiaľ ide o časovú realizáciu projektu, developer – konzorcium Daewoo nešetrí optimizmom. Takmer 80-tisíc ľudí by sa malo do nového mestského centra nasťahovať najneskôr do roku 2011.

Vizualizácie – MVRDV