Guangzhou – veža so ženskými krivkami

  • 15. 9. 2008

[caption id="attachment_9758" align="alignright" width="300"]Hoci základňa zaberá len necelých 18 hektárov, objekt bude mať k dispozícii celkovú plochu 100-tisíc metrov štvorcových. Interiér Guangzhou je podľa projektu rozdelený na zóny s presne vymedzeným určením. Hlavné rozhlasové a televízne vysielacie pracoviská obsadia spodnú časť stavby siahajúcu do výšky 80 metrov. Zóna od 92 do 174 metrov bude vyhradená pre verejnosť. Návštevníkom ponúkne možnosť oddychu a zábavy v múzeu, 4D kine, spoločenskej hale, ale aj v kaviarňach, čajovni či obchodíkoch. Hlavným lákadlom sa však určite stanú vyhliadkové terasy vo výške 126 a najmä 174 metrov, kde je naplánovaná aj rozľahlá vonkajšia záhrada.

Ďalšia sprístupnená zóna sa začne dvíhať nad technickými vysielacími pracoviskami vo výške 380 metrov. Na jednotlivých poschodiach sa budú striedať superluxusné reštaurácie s vyhliadkovými terasami. Povesť najvyhľadávanejšieho miesta gigantickej novostavby s najväčšou pravdepodobnosťou získa obrovský amfiteáter vo výške 440 až 454 metrov.

Návštevníci budú mať k dispozícii niekoľkoposchodovú podzemnú garáž. Do najvyššieho bodu veže sa dostanú buď krytými vysokorýchlostnými, alebo špeciálnymi presklenými pomalými výťahmi s panoramatickým výhľadom. Tí odvážnejší a fyzicky zdatnejší si budú môcť odskúšať svoje sily na otvorenom schodišti špirálovito sa stáčajúcom smerom nahor okolo jadra budovy z terasy vo výške 170 metrov.

Súčasťou architektonického návrhu je aj úprava najbližšieho okolia s rozlohou takmer 57 hektárov. V blízkosti TV a vyhliadkovej veže Guangzhou čoskoro vyrastie nové námestie, park, menšia nákupná zóna, administratívne centrum a hotel. Predpokladá sa, že celkové náklady na výstavbu tohto impozantného diela dosiahnu sumu 245 miliónov eur.

Obrázky – IBA-bv