Galéria novostavieb – nástroj na zefektívnenie realitného trhu

  • 17. 2. 2010

Stagnácia dopytu po novom bývaní a ustavične odsúvaný termín jeho oživenia nútia zainteresovaných hľadať východiská. Boli tu už pokusy navnadiť vyčkávajúceho na rozličné benefity, alebo mu podstrčiť cenovo atraktívnejšie riešenie v podobe bytovky bez výťahu a garáže. Až donedávna sa nikto hlbšie nezamyslel nad ďalšími možnými príčinami patovej situácie. Tvorcovia najnovšieho zámeru však vychádzali z niečoho diametrálne iného: z enormnej neprehľadnosti jestvujúcej ponuky v rezidenčnom segmente.

Devätnástka projektov „pod jednou strechou“

Galéria novostavieb, ktorá prvýkrát otvorila svoje brány v budove Výstavníctva Bratislava na Prievozskej ulici koncom roka 2009, ponúka úplne novátorský spôsob získavania komplexného prehľadu a porovnania projektov na bývanie od viacerých developerov „pod jednou strechou“. Potenciálny klient má príležitosť zorientovať sa v širokom výbere bytov, domov, pozemkov a apartmánov pomocou zjednotených kritérií. Dá sa prakticky vylúčiť, že by sa do zoznamu vystavovaných stavieb dostali tie, ktoré utrpeli fiasko vďaka tomu, že boli špekulatívneho charakteru.

Komplexná ponuka pod mottom „Výber a nákup bývania na úrovni, ktorú si zákazník zaslúži“ zahŕňa takisto informácie o možnosti financovania bývania v novostavbe od všetkých bánk, ktoré poskytujú na slovenskom trhu hypotéky, ako aj rozsiahly balík výhod, zliav a benefitov zákazníckeho programu pre toho, kto si nehnuteľnosť kúpi resp. podpíše Zmluvu o budúcej zmluve na základe informácií z Galérie novostavieb (napríklad do konca februára návrh interiérového dizajnu nového bytu či domu od špecialistov z architektonickej dielne Collegium).

Na výstave sa prezentuje spolu 19 nasledujúcich rezidenčných projektov:

  • 9 bratislavských (Devínsky dvor, Atria Vlkovka, Karpatia Dúbravka, Nové byty Slanec, Condominium Rennaissance, Jégého Alej I+II, Eden Park, RUCEN-Ružinovské centrum, Retropark Ružinov)
  • 7 satelitných (5 element, Triangel Čierna Voda, Green Resort Hrubá Borša, Jurský obytný park, Viladomy Dunajská Lužná, Lehnice, Eberhard)
  • 3 mimobratislavské (Bytový dom Cassalle Trnava, Familia Smokovec, Gentiana Mýto pod Ďumbierom).

Komplexný prehľad v štandardizovanej štruktúre

Internetový časopis Stavebné fórum.sk v tejto súvislosti oslovil s niekoľkými otázkami jedného z partnerov projektu Galérie novostavieb Ing. Borisa Škodu.

Kto a podľa akého kľúča robil výber projektov?

Snažíme sa osloviť čo najväčšie množstvo developerov. Prichádzajú sem takí, ktorí sú ochotní prezentovať sa vedľa konkurencie, čo je pre zákazníka obzvlášť dôležité. Hlavný kľúč alebo pravidlo, podľa ktorého sme projekty vyberali, je to, že nerokujeme s tými, o ktorých kvalite pochybujeme. Určitým indikátorom korektnosti developera je fakt, že na výstavných paneloch nemôže komunikovať a prezentovať niečo, čo nie je potvrdené. Čiže všetky informácie máme overené – či už obhliadkami, komunikáciou s developermi, prípadne aj s úradmi. Týka sa to aj vizualizácií. Mali sme napríklad prípad, keď nám developer poskytol vizualizáciu ešte z prípravnej fázy výstavby, pričom realita je dnes trošku iná. Ten projekt je rovnaký, ale za ním postavenú ďalšiu budovu jeho vizualizácia už nezachytávala, takže ju musel zmeniť presne podľa toho, ako vyzerá aktuálny skutkový stav.

Veríte, že jedným z poslaní tejto galérie môže byť aj oživenie dopytu, ktorý dlhodobo stagnuje, a prispieva tak k nerovnováhe voči ponuke?

My sa na to spoliehame. A to nielen z toho dôvodu, že ľudia špekulujú a kalkulujú so znížením cien či s výhodnejším nákupom v budúcnosti, čo my, samozrejme, ovplyvniť nevieme. Najmä v minulých obdobiach sa pod krízu do veľkej miery podpísala aj nedôvera voči developerom. Nechcem teraz polemizovať, či oprávnená alebo nie. Práve Galéria novostavieb však môže byť nástrojom na to, aby sa spomínaná dôvera obnovila. Existujú developeri, ktorí robia dobré a férové projekty (časť z nich je umiestnená aj v našej galérii), a aj preto predpokladám, že ľudia sa k novostavbám postupne vrátia.

Foto – Galéria novostavieb