Export slovenského stavebníctva smeruje aj pod Kaukaz

  • 15. 10. 2009

Slovenskému stavebníctvu sa v auguste 2009 podarilo takmer zastaviť prepad výkonov. Doma bola najdôležitejšia výstavba nových priemyselných a komerčných stavieb. Firmy zvýšili svoju aktivitu aj v zahraničí, kde podali výkony za 18 miliónov eur, čo je však oproti vlaňajšku o pätinu menej. Odhad znie, že v tomto roku pracuje na zahraničných stavbách vyše 50-tisíc našich ľudí. Podľa prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Jána Majerského budeme musieť naďalej hľadať nové trhy, čo už niektoré firmy robia, a orientovať sa i na vývoz kapacít.

Mimo republiky sa presadia iba podniky so štruktúrou, personálne i ekonomicky pripravené, a to si nemôžu dovoliť malé či niektoré stredné firmy, ktoré sa len ťažko reštrukturalizujú. Čoraz viac sú potrební kvalifikovaní zamestnanci a štát bude musieť k tomu prispôsobiť odborné školstvo, zvyšovať ich vzdelanosť i odbornosť, čím sa konkurenčná i exportná schopnosť slovenského stavebníctva zvýši.

V Groznom vyrastá športový komplex

Taký je momentálny obraz hlavného mesta Čečenskej republiky. Po skončení občianskej vojny v meste stavajú nové byty a postupne obnovujú fabriky. V jeho centre sú novostavby s modernou architektúrou, vrátane novej mešity. Jej sloh sa podobá Modrej mešite v Istanbule so štyrmi minaretmi na okrajoch. Kúsok od nej je rekonštruovaná stavba pravoslávnej katedrály. Ruská vláda dbá na dobré spolunažívanie moslimov i kresťanov, pričom obidve náboženstvá spolupracujú. Na hlavných uliciach už naplno funguje doprava a na svetelných križovatkách sa vytvárajú rady áut.

Čečenská vláda všetko financuje z podielov za ťažbu ropy, ktoré podľa ruského zákona zostávajú v republike. Ďalšie dotácie dostáva krajina z ústredného rozpočtu z Moskvy a okrem toho mnohé projekty financuje Nadácia Achmata Kadyrova. Jej predsedom je súčasný prezident Ramzan Kadyrov a peniaze do nej prúdia z miestnych aj z ústredných ruských zdrojov. Čečensko je dôležitou bránou k ropným poliam Kaspického mora a významnou spojnicou k bývalým sovietskym republikám na Kaukaze. Ľudia ešte pociťujú dôsledky konfliktov z rokov 1994 až 1999. Približne štvrtina z asi 800-tisíc obyvateľov Čečenskej republiky bola vysídlená. V minulých rokoch sa mnohí z nich vrátili zo susedného Ingušska a z Dagestanu. Okrem miest sa z vojnových rán zotavuje i vidiek. Aj tam sa stavia a všade je už pokoj. Tunajší ľudia nechcú žiadnu vojnu, ale pokojný život a prácu. Také sú doterajšie skúsenosti našich stavbárov v Čečensku.

Vizualizácia a foto – NFS Consulting