Európske banky sa pustili do prenájmov nových kancelárií

  • 16. 6. 2010

[caption id="attachment_8251" align="alignright" width="225"] „Smart budovy môžeme charakterizovať ako také, ktoré dosahujú definovaný štandard postačujúci pre nájomcu a v rámci lokality ponúkajúci aj prijateľnú Smart cenu,“ povedal riaditeľ spoločnosti Colliers International Ermanno Boeris. Ako spresnil, každá budova by sa mala už v štádiu plánovania navrhnúť spôsobom „Design to Cost“, čiže aby bola pre cieľovú skupinu nájomcov čo najefektívnejšia po stránke nákladovej, ako aj z hľadiska primeraného štandardu. Napríklad pre IT sektor musí byť určený iný typ budovy ako pre auditorské spoločnosti.

Hoci fakt, že na trhu existuje niekoľko kategorizačných úrovní administratívnych budov, prémiový program Smart Choice Office Gold zohľadní, prednostne bude orientovaný na objekty v štandarde triedy A. Na to, aby bola budova „Smart“, však musí, pokiaľ ide o požiadavky nových nájomcov, splniť balík ďalších kritérií: efektívny dizajn, dopravná obslužnosť, služby v jej vnútri i okolí, nižšie nájomné, ako stanovuje trhová výška, minimálny štandard obsiahnutý už v cene nájmu, dostatočná úroveň bezpečnosti, jazykové znalosti zamestnancov recepcie či absolvovanie auditu prevádzkových nákladov, ktorý garantuje ich reálnosť.

Partnerom programu, ktorý bude hodnotiť objekty z hľadiska technických kritérií, sa stala spoločnosť COFELY – európsky líder v oblasti energií, služieb a životného prostredia.

„Veríme, že týmto programom sprehľadníme trh administratívnych budov v Bratislave, pomôžeme zákazníkom lepšie sa zorientovať a rovnako ponúkneme majiteľom budov relevantnú spätnú väzbu na ich budovy alebo služby,“ doplnil Boeris.

Program Smart Choice Office podľa tlačovej správy spoločnosti Kharisma oficiálne spustia v druhej polovici júna 2010. Kritériá, ktoré musia Smart budovy spĺňať, ako aj výsledky auditov, bude možné sledovať na webstránke programu www.scoffice.eu.

Zdroje – Cushman & Wakefield, Kharisma
Grafy – Cushman & Wakefield
Ilustračné foto a vizualizácia – aireg.es, J&T