Ekonomika a efektivita – základ prevádzky multifunkčných športových komplexov

  • 29. 9. 2010

[caption id="attachment_8066" align="alignright" width="300"] Keď v 70. rokoch minulého storočia uzrel „svetlo sveta“ prvý zámer na vytvorenie rozsiahleho Všešportového areálu na západnom okraji Košíc, obraz jeho budúceho vzhľadu vzbudzoval dojem územia, ktoré uspokojí priaznivcov väčšiny športov i rekreačných aktivít. Obsahoval veľký futbalový štadión, rozsiahly detský areál, tréningové ihriská, hokejovú halu, hotel či plochy pre ďalšie druhy športov. Hlavný architekt mesta Košice Martin Drahovský – v súvislosti s ním – hovorí o inšpirácii športoviskami, aké vznikli pred OH 1972 v Mníchove.

Zámer sa ale dodnes nenaplnil, ba prechádzal periodickými zmenami odrážajúcimi sa v ÚPN HSA tejto lokality. Zmeny s úbytkom plochy určenej pre šport sa začali v roku 1986. V roku 1994 sa rozhodlo o rekonštrukcii Zimného štadióna L. Trojáka a z plánu vyňali plochu pre nový „stánok“. Ďalšie plochy vyčlenili pre OC Baumax a Hornbach. Šesť rokov nato – na konto budúcich OC Optima a Cassovia – zostal pre šport už iba zlomok pôvodnej plochy a problém nastal aj vo vlastníctve futbalového štadióna a v jeho ďalšom osude.

Hoci niektoré z pôvodných zámerov (detské ihrisko, hotel, hala Cassosport) sa zrealizovali, definitívu v podobe víťazného variantu riešenia centrálneho štadióna s väčšou okolitou plochou dostanú na stôl poslanci nového mestského parlamentu začiatkom budúceho roka.

Entuziazmus a vytrvalosť dokážu divy

Najhorším postojom, ktorý likviduje aj roky predtým fungujúce športové areály, je nečinnosť kompetentných a s ňou súvisiaci tlak investorov na komerčné využitie chátrajúcich areálov. Na diskusnom stretnutí zaznelo hneď niekoľko príkladov spoločností či združení, ktoré si – napriek problémom – stoja za svojím odhodlaním zachrániť pôvodnú funkciu areálov.

Marek Gernát z prešovskej spoločnosti 4 SPORT predstavil zámer zveľadiť niekdajší Jazdecký areál na Sídlisku III. Aktivity smerujú k obnoveniu niekdajších – v ČSSR významných – Dukelských pretekov už na budúci rok. Cez mládežnícky futbal sa chcú prepracovať k novým tribúnam, trávnatým plochám, osvetleniu, no najmä k vytvoreniu športovo-rekrečného areálu pre širokú verejnosť.

V Košiciach zrejme pribudne ďalšia Aréna. Plány postaviť na sídlisku KVP športové centrum pre školákov i verejnosť spomenul jeden z iniciátorov a športových zanietencov Marek Mergleský zo spoločnosti FLM. V areáli ZŠ Drábova by v prvej etape mala vzniknúť krytá ľadová plocha, otvorené hokejbalové ihrisko a šatne. V druhej etape plánujú multifunkčnú halu pre florbal a futsal a detské ihrisko. Napokon má pribudnúť ešte krytá plaváreň. Dnes už majú k dispozícii 30-ročný prenájom pozemkov od mesta, prvých zhruba 1,66 mil. eur a sľubnú odozvu na poslednú verziu štúdie budúcej KVP Arény zo strany Útvaru hlavného architekta.

Dôkaz, že prestavba starej športovej haly v Michalovciach na viacúčelovú Chemkostav Arénu bola dobrým počinom i z ekonomického hľadiska, a že bude „samofinancovateľná“, by mal prevádzkovateľ – podľa zástupcu Správy Chemkostav Arény, Jána Mačugu – získať začiatkom októbra tohto roka, rok po jej otvorení. Zisk z doterajších športových, kultúrnych a spoločenských akcií naznačuje reálnosť zámeru.

Obrázky – OV MS 2011 Košice (1), ÚHA Košice (2,3), RAHAR, s.r.o. Michalovce (4):
1 – Steel Aréna Košice – vzhľad pred MS 2011
2 – Všešportový areál (VŠA) Košice – vzhľad zo 70. rokov
3 – VŠA Košice – víťazný návrh UŠ pre rok 2011
4 – Chemkostav Aréna Michalovce