Dopyt po kanceláriách rastie, ich hodnotu zvyšuje certifikát LEED

  • 18. 1. 2012

[caption id="attachment_7351" align="alignright" width="192"] Najnovšie trendy tak či tak naznačujú, že najlepšiu perspektívu nemajú visačky typu „kancelárske áčko“, ale budovy postavené v súlade s princípmi trvalo udržateľného stavebníctva. Medzinárodná realitno-konzultačná spoločnosť Colliers International vyrukovala ako jedna z prvých na Slovensku s ponukou služieb akreditovaného poradcu v oblasti LEED certifikácie, medzi základné devízy ktorej patria nižšie prevádzkové náklady, kvalitnejšie pracovné prostredie a v neposlednom rade zvýšenie hodnoty administratívnych budov.

„Slovenskí developeri si totiž začínajú uvedomovať, že zelené budovy prinášajú v porovnaní s bežnými budovami nielen možnosť vyššieho mesačného nájmu, ale aj vyššiu obsadenosť, dlhšie nájomné zmluvy, dlhodobo nízke prevádzkové náklady, lepší mix nájomcov a dlhšiu životnosť. To zvyšuje ich atraktívnosť a šance na kúpu inštitucionálnymi investormi,” vyratúva prednosti trvalo udržateľných stavieb Martin Malovec, odborník akreditovaný pre LEED certifikáciu na Slovensku.

Americký LEED certifikát, ktorý patrí k najrozšírenejším certifikačným systémom na svete a teraz ho možno získať už aj u nás, zvyšuje investičnú hodnotu certifikovanej budovy. Ako Colliers International vo svojej správe uvádza, o certifikácii budovy sa dá uvažovať v ľubovoľnej fáze projektovania či výstavby, optimálne však ešte pred jej spustením. Na 100-bodovej škále v 6 základných kategóriách môžu budovy získať 4 úrovne hodnotenia: certifikovaný, strieborný, zlatý a platinový. „Body môže budova získať za zníženie spotreby energie na vykurovanie, progresívne technológie čistenia vody, využitie akreditovaného odborníka LEED v procese prípravy, ale aj za výber vhodného pozemku s dobrým dopravným napojením,“ spresňuje Malovec.

Nižšie prevádzkové náklady – vyššia predajná cena

V porovnaní s bežnými kancelárskymi budovami vychádzajú prevádzkové náklady v certifikovanej budove nižšie, čo prenajímateľovi umožňuje zvýšiť jej predajnú cenu o 16 % a nájomné o 8 % až 10 %. Ako však riaditeľ Colliers International Ermanno Boeris zdôrazňuje, nájomca zelenej budovy v konečnom dôsledku neplatí viac: šetrí totiž na prevádzkových nákladoch, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou výslednej ceny za prenájom. Preto sa o zelené projekty na Slovensku začínajú čoraz viac zaujímať aj tu pôsobiace globálne spoločnosti.

Prvým projektom na Slovensku, ktorý sa uchádza o certifikáciu LEED, je kancelárska budova BBC 1 Plus v Bratislave spoločnosti CA Immo, o ktorej sme sa už zmienili v článkoch Rozvoj ekologického mesta predpokladá inteligentný ekosystém a Výstavba nových kancelárií v Bratislave sa konečne rozhýbala. Vzhľadom na jej výnimočnosť v slovenskom kontexte sa k nej v najbližšom článku opätovne vrátime s novými, aktuálnymi informáciami.

Zdroje – Kharisma, J&T Real Estate, Colliers International
Obrázky – J&T Real Estate (1), Kancelarie.sk (2), CA Immo (3), Colliers International (4)
1) Westend Square
2) Výška nájmu voľných kancelárskych priestorov (graf)
3) BBC 1 Plus
4) Martin Malovec