Developeri budú musieť počúvať viac svojho architekta a realitného konzultanta

  • 17. 11. 2011

[caption id="attachment_7428" align="alignright" width="225"] Na margo pripravovaných nových investícií Martin Čapo poznamenal, že tu treba spomenúť aj životný štýl, pod čím sa rozumejú projekty obsahujúce aj nejakú hlbšiu myšlienku, než je len cena za m2 alebo dispozičné riešenie. „Developeri budú musieť počúvať viac svojho architekta alebo realitného konzultanta, ktorí môžu projekt urobiť úspešným,“ podotkol Martin Čapo.

Podľa Ľubomíra Kardoša treba projekt osadiť tam, kde nie je kolízia s neďalekými veľkými projektmi. „My sme ju v našich projektoch už dávno prekročili,“ podotkol na okraj novej normy o počte parkovacích miest na bytový dom. „Požiadavka, aby sa celá statická doprava presunula pod zem, vyvoláva tlak na developerov, aby oni riešili mestské potreby,“ posťažoval sa Kardoš. Pozemky dnes podľa neho majú koncept na osadenie stavby, ktorý však nezodpovedá zmenenej situácii.

Peter Gerek vidí problém v pozemkoch, ktoré predtým developeri vykúpili. „Ak je dnes priemerná cena parkovacieho státia v Bratislava 14 300 eur, u malých bytov to niekedy navyšuje cenu až o 20 percent, čo mnohí klienti nie sú schopní zaplatiť,“ upozornil Gerek. „Navýšenie stavebných nákladov podľa normy môže investorov odradiť, aby v tejto oblasti ďalej podnikali,“ poznamenal k tomu Filip Žoldák: „Asi by malo byť na rozhodnutí developera, či problém so statickou dopravou bude alebo nebude riešiť. V každom prípade by to nemal byť diktát samosprávy,“ vyjadril svoj názor Čapo. Podľa neho treba tlačiť na to, aby každá norma bola vždy na prospech veci.

Tento rok je o efektivite výstavby a ponuky

„Poučili sme sa? Keď sa postavia byty, a teda všetci budú mať prácu, predajú sa?“ – položil k poslednému tematickému okruhu o vzťahu medzi stavebnou produkciou a predajom bytov otázku Roman Talaš. „Myslím si, že áno. Dopyt tu je, len je otázne, či budú aj nové projekty. Tento rok už nie je o kompromisoch, ale o efektivite výstavby a ponuky,“ zareagoval Filip Žoldák.

„Ešte v roku 2008 boli na každej križovatke žeriavy. Dnes ich už toľko nevidno – predávajú sa totiž len reálne byty. Developer v súčasnosti postaví rád aj rodinný dom, len aby sa na trhu udržal,“ ponúkol vlastný postreh Ľubomír Kardoš. Martin Čapo však predpokladá, že projektové financovanie bude ťažké aj do budúcnosti.

Spojiť územné plánovanie s rozvojom technickej infraštruktúry považuje za veľmi dôležitú tému Roman Talaš. Systém dvoch pečiatok (vyžadujúci súhlas k projektu zo strany mesta aj mestskej časti), ktorý je dnes zavedený, územné a stavebné konanie podľa neho len zdržiava a komplikuje. „Územný plán je dobrý vtedy, keď ho pochopí obyčajný, bežný občan,“ uzavrel Talaš prvý konferenčný panel.

Ilustračné foto – autor