Čo najviac rezonovalo na samite slovenských stavebných lídrov

  • 9. 12. 2010

[caption id="attachment_7888" align="alignright" width="300"] „Celý rok sme pociťovali znižovanie dopytu po zahajovaní nových investícií zo strany súkromného sektora. Dopyt verejného sektora po nových investičných príležitostiach bol obmedzený pre intenzívny volebný rok. Zmena vlády a vedenia miest a obcí spôsobila, že investičné aktivity – štátne i komunálne – boli absolútne obmedzené,“ posťažoval sa Ján Majerský, generálny riaditeľ spoločnosti PROMA vykonávajúcej investičnú prípravu stavieb.

„Očakávame, že v budúcom roku, predovšetkým v prvom polroku, bude ešte istý pokles odvetvia. To znamená, že z vlastných a z bankových zdrojov musíme pokryť vnútorné straty, ktoré vznikajú v dôsledku nedostatočnej výrobnej náplne. Máme plán úsporných opatrení, do ktorých patrí aj prepúšťanie, a vývoj starostlivo analyzujeme,“ povedal k aktuálnej situácii predseda predstavenstva spoločnosti Inžinierske stavby Pavol Kováčik.

„Euro vytvorilo dobré podmienky na dovoz. Dnes však už neplatí, že kvalita, ale – cena si svojho zákazníka nájde,“ popísal trpkosť praxe generálny riaditeľ Považskej cementárne Ladce Anton Barcík, čím mal na mysli podmienky verejných súťaží.

Slovenské stavebníctvo má vraj to najhoršie už za sebou. Spoločnosti očakávajú v roku 2011 už iba mierny pokles odvetvia (o 1,3 %) a od roku 2012 jeho opätovný rast – priemerne o 4,6 %. V ďalšom komentári k výsledkom Kvartálnej štúdie slovenského stavebníctva 11/2010 pokračoval riaditeľ spoločnosti CEEC Research Jiří Vacek. A s ktorými problémami sa pasujú firmy najčastejšie? Analýza v stovke stavebných subjektov začiatkom novembra ukázala, že je to najmä nízky dopyt, zvýšenie efektivity fungovania, vysoká miera byrokracie a korupcie, ktoré od roku 2007 vraj konštantne narastajú (v roku 2010 až 38 % firiem uvádza, že bolo požiadaných o úplatok).

Šéfka oddelenia stavebníctva, konjunktúry, vedy a techniky Štatistického úradu SR Dagmar Blahová potvrdila, že prezentované závery kvartálnej analýzy sú v plnom súlade s výsledkami spracovávanými ŠÚ z konjunkturálnych zisťovaní vykonaných na súbore podnikov s prevažujúcou stavebnou činnosťou.

Kto je kto – čo je čo…

CEES Research (Výskum potenciálu stavebníctva v krajinách strednej a východnej Európy) je najväčším výskumom svojho druhu založeným v roku 2005. Od tých čias poskytuje bezplatne štúdie o aktuálnom stave a očakávanom vývoji stavebného odvetvia v 10 krajinách strednej a východnej Európy. Všetky jeho štúdie a analýzy sú založené na údajoch získaných z pravidelných štruktúrovaných interview s kľúčovými predstaviteľmi vybraných najväčších, stredných i malých stavebných spoločností.

KPMG je globálna sieť firiem poskytujúcich profesionálne služby v oblasti auditu, daní a poradenstva. Jej členské firmy pôsobia v 144 krajinách a zamestnávajú vyše 137-tisíc odborníkov. KPMG Slovensko je nezávislým členom medzinárodnej siete KPMG a na Slovensku pôsobí od roku 1991 ako popredná audítorská a poradenská spoločnosť. Dnes tu má vyše 300 zamestnancov a 12 partnerov.

Zdroj a foto – CEEC Research