Ceny bytov v Bratislave ďalej rastú, „na vine“ sú aj kupujúci

  • 6. 7. 2016

[caption id="attachment_6311" align="alignright" width="300"]Ako sme už spomínali, v novostavbách sa v druhom štvrťroku predalo až 1 245 bytov. Podobne vysoké číslo sme naposledy zaznamenali pred rokom v druhom štvrťroku 2015, keď sa predalo 1119 bytov a hranica tisíc predaných bytov bola od krízy prekonaná po prvýkrát. Predaj odvtedy ostal silný, vždy však pod hranicou tisíc bytov. V druhom kvartáli však bola táto hranica opäť prekonaná. Oproti minulému kvartálu vzrástol predaj až o 40%.

Spotrebitelia nárast cien a dopytu vnímajú, kupujú preto rýchlo.

Celkovo je oproti predchádzajúcim štvrťrokom najviditeľnejší trend nárastu ceny voľných bytov na m². Tá rastie konštantným tempom už od konca roka 2014. Jednotková cena predaných bytov oproti minulým rokom takisto vzrástla, zároveň sa však drží pod jednotkovou cenou voľných bytov. Takýto vývoj hovorí o tom, že spotrebitelia nárast cien bytov v novostavbách vnímajú, a preto sa snažia čo najskôr kúpiť byt za čo najvýhodnejšiu cenu. Toto správanie je najviditeľnejšie vtedy, keď do ponuky pribudne veľké množstvo bytov v očakávaných projektoch, ako napríklad Slnečnice. Spotrebitelia kupujú byty len čo sa dostanú do ponuky, aby si tak zabezpečili čo najlepšie umiestnenie bytu za čo najlepšiu cenu.

„V týchto prípadoch sa dá povedať, že ponuka utvára dopyt, keď ľudia s kúpou bytu čakajú na predaj v pripravovanom projekte a byty kupujú aj rok pred ich kolaudáciou. Sila druhého štvrťroka bola spôsobená aj takýmto ponukovým „šokom“ a veľká časť spotrebiteľov nakupovala zo strachu z vypredania sa lacnejších bytov v populárnych projektoch,“ vysvetľuje hlavný analytik Bencont Investments Matúš Jančura.

Ceny v novostavbách budú stúpať, reálna mzda rastie, noví kupujúci prichádzajú

„Pokiaľ ide o budúci vývoj ceny bytov, môžeme očakávať pokračovanie trendu rastúcej ceny bytov v novostavbách,“ konštatuje Jančura a dodáva: „Lacnejšie byty sa veľmi rýchlo vypredávajú, na čo budú developeri reagovať pomalým dvíhaným cien nových bytov. Momentálna makroekonomická situácia je pre realitný trh priaznivá. Reálne mzdy majú rastúci trend a veľmi nízka nezamestnanosť v Bratislavskom kraji bude tento rast ešte viac akcelerovať. Lepšia ekonomická situácia v Bratislave stále priťahuje ľudí zo zvyšných oblastí Slovenska. A tí sú skôr či neskôr potenciálnymi kupcami nových bytov. Financovanie nehnuteľností bude aj naďalej výhodné, preto dopyt po bytoch ostane vysoký.“