Centrum Trenčianskych Teplíc zrevitalizuje Opera, a.s.

  • 29. 9. 2008

[caption id="attachment_9730" align="alignright" width="300"]Centrum Trenčianskych Teplíc zrevitalizuje Opera, a.s.[/caption]

Mestečko so 4300 obyvateľmi ležiace v juhozápadnej časti Strážovských vrchov, severovýchodne od Trenčína a blízko hraníc s Českou republikou patrí už stovky rokov medzi svetielka nádeje pre ľudí trpiacich na ochorenia pohybového aparátu a poúrazové či pooperačné stavy. Dlhodobá tradícia a nadpriemerné liečebné výsledky ho však robia atraktívnym nielen z pohľadu pacientov, ale čoraz viac aj realitných developerov a tých, čo zvažujú možnosť rozumne a v správnej chvíli zainvestovať do nehnuteľnosti. Ich kalkulácie majú výsostne racionálne jadro. Jedenapolmiliardový projekt revitalizácie Trenčianskych Teplíc, ktoré predstavujú hneď po Piešťanoch dvojku na slovenskom kúpeľnom trhu, už odštartoval a bola by škoda to nevyužiť.

Celoročne prevádzkovaný vonkajší termálny bazén Grand, zmodernizované hotely Pax, Krym a Vlára, nové kolonádne prepojenie, rekonštrukcia tradičných liečebných zariadení Sína a Hammam – to všetko bude mať dopad nielen v podobe zvýšenia kvality kúpeľných služieb. Očakáva sa totiž, že kategória zdravotných turistov prejaví čoraz väčší záujem o ubytovanie aj mimo kúpeľných priestorov, čím zároveň upúta pozornosť ďalších obyvateľov a návštevníkov mesta. Kúpele, mesto, ako aj investori v oblasti cestovného ruchu a realít unisono predpovedajú, že nárast podnikateľských príležitostí sa premietne takisto do počtu novovytvorených pracovných miest.

Pribudne rezidenčné i hotelové bývanie

Optimisticky vyzerajúci regionálny trend neostal nepovšimnutý. Ďalšiu výstavbu v Trenčianskych Tepliciach s celkovým objemom 25 miliónov eur (753,2 mil. Sk) už ohlásila investičná a developerská spoločnosť OPERA, a.s. – víťaz verejnej súťaže na revitalizáciu centra mestečka. Medzi podmienky, ktoré sa popri bytovej výstavbe zaviazala splniť, patrí vybudovanie nového mestského úradu, stojísk pre autobusovú dopravu, najmenej 50 parkovacích miest a napojenie novej zástavby na existujúcu pešiu zónu a park. Projekt námestia v úplnom strede mesta s rozlohou 35 000 m2, ktorého detaily práve „doťahujú“, zahŕňa rezidenčné byty a apartmány s vnútorným i vonkajším parkovaním pre kúpeľných hostí, supermarket a ostatnú občiansku vybavenosť. Jeho súčasťou má byť i hotel so špecifickým poslaním: liečiť klientov ayurvédou – indickou metódou zameranou na dosiahnutie rovnováhy tela a duše.

V prvej fáze výstavby sa na celkovej úžitkovej ploche 2955 m2 počíta s výstavbou rezidenčných objektov – v rámci nich tu vznikne 29 bytov (1686 m2), občianska vybavenosť (502,74 m2) a spoločné priestory (568 m2). Stavebné práce, ktoré by sa mali spustiť na jar 2009 výstavbou rezidenčných objektov, sa developer zaviazal ukončiť do konca roka 2010. V druhej fáze majú podľa medializovaných informácií pribudnúť na dokopy 14 200 m2 obchodné prevádzky, spoločné priestory a bývanie, vrátane podzemnej garáže s vyše 200 parkovacími miestami. Pokiaľ ide o architektonickú stránku nových domov, mesto pre ne stanovilo trojpodlažný limit a dodržanie funkcionalistického štýlu typického pre Trenčianske Teplice.

Favorit v strednej a východnej Európe

Investično-developerská spoločnosť Opera, a. s. vznikla v roku 2006 spojením aktivít i majetku niekoľkých menších spoločností pôsobiacich na slovenskom trhu od roku 2001. Jej dnešné majetkové portfólio vystihujú aktíva v hodnote 500 miliónov eur (15,06 mld. Sk) a 15 miliárd eur (451,9 mld. Sk) pre plánované investície. Skupina sústreďuje pozornosť aj na akvizíciu pôdy – len na Slovensku jej už nadobudla viac ako 3,5 miliónov m2 – a následné zhodnotenie majetku investorov developerskými projektmi. Zabezpečuje ich komplexnú prípravu a realizáciu – od rezidenčných súborov až po administratívne, polyfunkčné, logistické a priemyselné centrá.

Spoločnosť pôsobiaca na východoeurópskych trhoch má rozpracované projekty nielen na Slovensku (obytné súbory Pod Vŕškami a Vlkovka v Záhorskej Bystrici, rezidenčný komplex Hron vo Zvolene alebo najväčší investičný projekt v strednej Európe – multifunkčná zóna Centrop na severozápade Bratislavy), ale aj v Srbsku, Bulharsku a na Ukrajine. Kvalitu ich urbanistického a architektonického riešenia potvrdzuje aj cena, ktorú spoločnosti Opera, a.s. udelil britský magazín HOMES OVERSEAS za polyfunkčný projekt Rozadol ako najlepší rezidenčný development v strednej a východnej Európe v roku 2006.

Vizualizácia – Orca.sk